Henri de Laborde de Monpezat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henri de Laborde de Monpezat
1934
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-420.jpg
Prins-gemaal van Denemarken
Periode 1972-heden
Voorganger Ingrid van Zweden
Vader André de Laborde de Monpezat
Moeder Renée-Yvonne Doursenot

Henri Marie Jean André graaf de Laborde de Monpezat (Talence, 11 juni 1934), door zijn huwelijk prins Henrik van Denemarken, is de prins-gemaal van de Deense koningin Margaretha II. Hij wordt officieel aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid Henrik Prins-gemaal van Denemarken (Deens: Henrik, Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen).

Hij is de zoon van graaf André Laborde de Monpezat en gravin Renée de Monpezat, geboren Doursennot. Henrik studeerde aan de Universiteit van Parijs, waar hij een graad behaalde in het Chinees en het Vietnamees. Na zijn studie werkte hij enige tijd als ambassadesecretaris op de Franse ambassade in Londen.

Op 10 juni 1967 trouwde hij met kroonprinses Margaretha. Het paar kreeg twee kinderen:

Prins Henrik is voorzitter van het Deense Rode Kruis en vertaalde, onder pseudoniem, samen met zijn vrouw, boeken, onder andere van Simone de Beauvoir uit het Frans in het Deens. Hij schreef de dichtbundels Chemin Faisant (1982), Cantabile (2000), Les escargots de Marie Lanceline (2003), Murmures de Vent (2005), en Frihjul (Roue-Libre, 2010). De symfonische suite Cantabile door Frederik Magle is gebaseerd op de dichtbundel Cantabile door prins Henrik.

Tijdens de nieuwjaarstoespraak van Koningin Margrethe, op 1 januari 2016, werd bekendgemaakt dat de Prins zich grotendeels uit het openbare leven zal terugtrekken.

Externe link[bewerken]