Frederik VIII van Denemarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederik VIII
1843-1912
Frederik VIII of Denmark.jpg
Koning van Denemarken
Periode 1906-1912
Voorganger Christiaan IX
Opvolger Christiaan X
Vader Christiaan IX van Denemarken
Moeder Louise van Hessen-Kassel
Dynastie Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Stamboom.png Stamboom

Frederik Christiaan Willem Karel (Kopenhagen, 3 juni 1843Hamburg, 14 mei 1912) was van 1906 tot 1912 koning van Denemarken. Hij was de oudste zoon van Christiaan IX van Denemarken en Louise van Hessen-Kassel. Zijn jongere broer werd als George I koning van Griekenland.

Als kroonprins nam hij in 1864 deel aan de Tweede Duits-Deense Oorlog. Hij streed samen met zijn vader vruchteloos tegen de novemberconstitutie maar werd verder buiten de regering gelaten. Frederik was militair opgeleid en - in tegenstelling tot zijn vader - voorstander van een parlementaire regering. Op 28 juli 1869 huwde hij Louise, dochter van Karel XV van Zweden. Zij schonk hem acht kinderen. Toen Noorwegen zich in 1905 afscheidde van Zweden werd Frederiks tweede zoon Karel als Haakon VII koning van Noorwegen.

Frederik werd na de dood van Christiaan IX op 29 januari 1906 als Frederik VIII koning van Denemarken. Hij was een liberaal en populair bij politiek en volk. Onder hem werd het parlementaire stelsel praktisch uitgevoerd. In het licht van de dreigende Eerste Wereldoorlog had vooral de landsverdediging zijn interesse.

Frederik had hartproblemen en stierf in 1912 plotseling tijdens een van zijn incognito wandelingen in Hamburg op 69-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Christiaan X.

Kinderen[bewerken]

Frederik VIII en Louise hadden de volgende kinderen:

Onderscheidingen[bewerken]

Externe link[bewerken]