Alexandrine Augusta van Mecklenburg-Schwerin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexandrine Augusta van Mecklenburg-Schwerin
1879-1952
Alexandrine Augusta van Mecklenburg-Schwerin
Koningin-gemalin van Denemarken
Periode 1912-1947
Voorganger Louise van Zweden
Opvolger Ingrid van Zweden
Vader Frederik Frans III van Mecklenburg-Schwerin
Moeder Anastasia Michajlovna van Rusland

Alexandrine Augusta van Mecklenburg-Schwerin (Schwerin, 24 december 1879Kopenhagen, 28 december 1952) was door haar huwelijk met koning Christiaan X van Denemarken van 1912 tot 1947 koningin van Denemarken en van 1918 tot 1944 ook koningin van IJsland.

Ze was een dochter van Frederik Frans III van Mecklenburg-Schwerin en van Anastasia Michajlovna van Rusland en een volle nicht van prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina. Ze groeide op met haar broer Frederik en zus Cecilie in het Paleis van Schwerin. Vanwege de slechte gezondheid van haar vader was het gezin ook in Italië en vooral in Cannes, Frankrijk. Alexandrine bracht ook regelmatig tijd door in Rusland, het thuisland van haar moeder. Alexandrine heeft uitgebreid onderwijs genoten. Naast Duits en Russisch, de moedertaal van haar ouders, sprak ze ook heel goed Frans en Engels. Alexandrine was erg muzikaal en een uitstekend pianiste. Sport speelde ook een belangrijke rol in haar opvoeding; ze leerde onder meer tennis, golf, roeien en zeilen.

Alexandrine huwde in 1898 met Christiaan X van Denemarken. Hij was van 1912 tot 1947 koning van Denemarken. Zij kregen samen twee zoons:

Weduwschap[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de koning stierf in 1947, was Alexandrine de eerste in de Deense geschiedenis die haar titel als koningin behield en hoefde ze zich geen koningin-weduwe te noemen, zoals tot nu toe het geval zou zijn geweest. In haar late jaren verbleef Alexandrine steeds langer op kasteel Marselisborg in Jutland. Ze bleef zeer actief tot het einde van haar leven en ging door met haar werk als beschermvrouwe en liefdadigheid. Daarnaast was ze een fervent golfer en fotografe..

Koningin Alexandrine stierf op 28 december 1952 na een lang ziekbed en werd bijgezet in de kathedraal van Roskilde.

Zie de categorie Alexandrine of Mecklenburg-Schwerin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.