Frederik Willem van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik Willem van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Frederik Willem Paul Leopold van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (Lindenau, 4 januari 1785 - Gottorp, 17 februari 1831) was de oudste zoon van hertog Frederik Karel Lodewijk van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Beck en gravin Frederica Amalia van Schlieben. In 1816 volgde hij zijn vader op als hertog van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Beck. In 1825 werd hij ook hertog van Glücksburg en veranderde hij zijn titel in Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

In 1810 trouwde hij met Louise Carolina van Hessen (1789 - 1867), een kleindochter van koning Frederik V van Denemarken. Zij was een dochter van landgraaf Karel van Hessen-Kassel (1744-1836) en bijgevolg ook een kleindochter van landgraaf Frederik II van Hessen-Kassel. Zij hadden volgende kinderen:

Hun zoon Christiaan werd in 1847 als derde in lijn aangeduid voor de opvolging van Christiaan VIII van Denemarken en volgde zijn kinderloze neef Frederik VII van Denemarken op 15 november, 1863 op als koning, nadat erfprins Ferdinand kort voordien gestorven was. Kleinkinderen van hem waren : Frederik VIII van Denemarken, koningin Alexandra van het Verenigd Koninkrijk, tsarina Maria van Rusland, George I van Griekenland en kroonprinses Thyra van Hannover.

Voorganger:
Frederik Karel Lodewijk
Hertog van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Beck
1816-1825
Opvolger:
naamsverandering in Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Hertog van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
1825-1831
Opvolger:
Karel