A.P. Møller-Mærsk Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A.P. Møller-Mærsk Group
Logo
Trein met Maersk containers
Oprichting 1904
Oprichter(s) Arnold Peter Møller
Sleutelfiguren Vincent Clerc (CEO)
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Hoofdkantoor Kopenhagen
Werknemers 85.375 verdeeld over 130 landen (gemiddeld in 2021)
Dochteronderneming
Maersk Line
APM Terminals
Farrell Lines
Producten Containervervoer,
Containerterminals
Sector Transport
Omzet/jaar US$ 81,5 miljard (2022)[1]
Winst/jaar US$ 29,3 miljard (2022)[1]
Marktkapitalisatie US$ 39,1 miljard (31 dec 2022)
Website (en) Maersk
Portaal  Portaalicoon   Economie
Maersk hoofdkantoor in Kopenhagen 2000.
Svitzer Bootle assisteert de Maersk Newcastle op de Theems

De A.P. Møller-Mærsk Group, ook bekend als kortweg Maersk, is een Deense multinationale onderneming. Het is een conglomeraat van bedrijven die vooral in de transportsector actief zijn. Het bekendste onderdeel is Maersk Line, tot begin 2022 de grootste containerrederij ter wereld[2], sinds 2022 nummer twee achter MSC. In 2018 had Maersk Line 611 schepen[3] met een totale capaciteit van 3,5 miljoen standaardcontainers; ongeveer 19% van het wereldtotaal. Het logo van Maersk is een witte zevenpuntige ster op een blauwe achtergrond.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Maersk Group is het grootste bedrijf in Denemarken. In 2021 behaalde het concern een omzet van US$ 62 miljard en telde het ruim 85.000 medewerkers. Het bedrijf heeft drie grote bedrijfsonderdelen:

  • Ocean: houdt zich vooral bezig met het zeetransport van containers. Het beschikt over een grote vloot van ruim 700 schepen, waarvan ongeveer de helft in eigendom zoals de Emma Maersk en de nieuwere Maersk triple-E schepen. Zo'n 25 miljoen TEU worden op jaarbasis met schepen van de rederij getransporteerd.
  • Terminals & Towage: Dit onderdeel heeft ongeveer 65 containerterminals in 40 landen geheel of deels in eigendom. In Rotterdam beschikt APM over een terminal in de Europahaven. Deze heeft een capaciteit van 3,3 miljoen TEU’s per jaar. De APM Terminals MV2 bij de Tweede Maasvlakte is per jaareinde 2014 in gebruik genomen. Hier zijn ook de haven- en terminalsleepdiensten in opgenomen. Svitzer is een groot sleepbedrijf met 377 haven- en zeesleepboten in 35 landen in 2020, waaronder in IJmuiden sinds het Nederlandse bedrijf Wijsmuller is overgenomen.
  • Logistics & Services: Deze groep levert logistieke diensten aan veel klanten, dit betreft het transport en aanverwante diensten van goederen over zee, met vliegtuigen en over de weg.
  • Manfacturing & Others: de kleinste activiteit met Maersk Supply Service. Deze heeft een vloot van bevoorradingsschepen voor de offshore energiesector, waarvan de groep afscheid wil nemen. Verder is Maersk Container Industry, een fabrikant van koelcontainers in China, onderdeel van dit bedrijfsonderdeel.

Maersk Group is de laatste jaren bezig de activiteiten te stroomlijnen. In 2011 stootte Maersk de lng-activiteiten af aan Teekay LNG Operating en Marubeni.[4] Met acht lng-tankers hadden de activiteiten een onvoldoende omvang om beduidende invloed te kunnen uitoefenen op de totale ontwikkelingen in dit speciale marktsegment.[4] In 2013 verkocht Maersk Tankers een deel van zijn ruwe-aardolietankervloot aan de Belgische rederij Euronav. Begin 2014 volgde de verkoop van een groot belang in de Deense supermarktketen Dansk Supermarked omdat het niet langer tot de kernactiviteiten van Maersk werd gerekend.[5]

In 2014 sloten Maersk en Mediterranean Shipping Company (MSC) een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst.[6] De samenwerking, bekend onder de naam 2M, moet leiden tot een betere benutting van de capaciteit en aanzienlijk lagere kosten. De twee reders delen alleen scheepsruimte op routes tussen Europa, Azië en Amerika.[6] Beide bedrijven blijven in volledig beheer van hun schepen en voeren ook zelfstandig onderhandelingen met hun klanten. De overeenkomst had bij het begin betrekking op 185 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 2,1 miljoen TEU, waarvan Maersk iets meer dan de helft van de totale capaciteit beschikbaar stelde.[6] In januari 2023 besloten de twee rederijen hun samenwerking na 10 jaar te staken, dit betekend het einde van de alliantie in 2025.[7]

In 2017 besloot de groep alle energieactiviteiten af te stoten. In augustus 2017 werd bekend dat het bedrijfsonderdeel Maersk Oil wordt overgenomen door het Franse Total SA.[8] Het onderdeel is sinds de jaren zeventig actief met het winnen van aardolie en aardgas. Het is begonnen in het Deense deel van de Noordzee, maar is verder ook actief geworden in het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Brazilië en Kazachstan. Maersk Oil produceert meer dan een half miljoen vaten olie per dag, waarvan ongeveer de helft toekomt aan partners. De overnamesom bedraagt US$ 7,45 miljard (€ 6,35 miljard). De transactie werd in maart 2018 afgerond. In oktober 2017 werd ook de verkoop van Maersk Tankers afgerond. De tankers gaan naar een samenwerkingsverband van de grootaandeelhouder en het Japanse Mitsui & Co.[9]

Op 1 december 2016 werd bekend dat Dr. August Oetker KG haar aandelenbelang in de Duitse rederij Hamburg Süd zal verkopen aan Maersk Line.[10] Door de overname stijgt het wereldmarktaandeel van Maersk Line tot ruim 18% en de vlootcapaciteit tot 3,8 miljoen TEU.[10] Maersk vergroot hiermee de afstand met Mediterranean Shipping Company (MSC), de nummer twee van de wereld.[10] De transactie werd op 1 december 2017 afgerond.[11]

In 2019 werd afscheid genomen van Maersk Drilling. De activiteiten van dit onderdeel begonnen ongeveer gelijk als die van Maersk Oil. Het beschikt over tientallen boorplatformen die vooral geschikt zijn inzet bij projecten in klimatologische uitdagende gebieden of waar de velden in zeer diep water liggen. In april 2019 kreeg dit onderdeel onder een nieuwe naam Drilling Company of 1972 A/S een eigen beursnotering.[12]

Eind 2021 werd de overname van LF Logistics aangekondigd.[13] Mearsk wil de logistiek dienstverlener gevestigd in Hongkong overnemen voor US$ 3,6 miljard. LF Logistics is vooral actief in Azië met ruim 200 vestigingen in 14 landen en telt zo'n 10.000 medewerkers.[13] De acquisitie zal ergens in 2022 worden afgerond. Eerder in 2021 werden al Visible, B2C Europe en Huub overgenomen om het onderdeel Logistics & Services te versterken.

Maersk Line in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Maersk is sinds de overname van P&O Nedlloyd ook in Nederland actief. Door de overname van P&O Nedlloyd werd de eerdere vestiging van Maersk in Rhoon gesloten. De werknemers verhuisden naar de Willemswerf aan de Boompjes in Rotterdam, dat tot de herstructurering van begin 2008 het centraal Europees hoofdkantoor vertegenwoordigde, van waaruit onder andere België, Duitsland, IJsland, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland bediend worden. In Nederland werken bij Maersk Line en Maersk Logistics ongeveer 1500 mensen.

Een ander belangrijk onderdeel van Maersk in Nederland was de Norfolkline, een bedrijf dat containers en opleggers tussen Groot-Brittannië en het vasteland van Europa vervoert. Eind 2009 werd Norfolkline verkocht aan DFDS en medio 2010 volgde de goedkeuring van de Europese Unie. Na de overname heeft Maersk een belang van 28,8% in DFDS, inclusief een extra aankoop bezit Maersk 31% van de aandelen van DFDS. De naam Norfolkline zal verdwijnen.

In 2008 voerde het bedrijf operatie 'StreamLine' uit. Hierbij koos het bedrijf voor een nieuwe strategie en organisatiestructuur om de markt beter te bedienen. Bedoeling was de handel dichter bij de klant te brengen om daarmee de bureaucratie te verminderen die uit de fusie met P&O Nedlloyd ontstaan was. Deze herstructurering ging gepaard met 15.000 ontslagen wereldwijd, waaronder een onbekend aantal in het centraal Europees hoofdkantoor in Rotterdam.

In 2009 voerde het bedrijf een nieuwe herstructureringsoperatie uit, waarbij verschillende onderdelen in Rotterdam (Boompjes) verder afgeslankt werden. Een deel van de activiteiten zullen naar het internationale hoofdkantoor in Kopenhagen verhuizen, de ship management-activiteiten naar o.a. Singapore en Newcastle. De Nederlandse zeevarenden is gevraagd te vertrekken, waarbij ze een vertrekpremie krijgen.[14] Sinds maart 2011 neemt Maersk weer West-Europese zeevarenden aan, werknemers kunnen geen gebruik meer maken van de vertrekpremie.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 behaalde Maersk een winst van 26,5 miljard Deense kronen (circa € 3,55 miljard); het jaar ervoor leed het concern nog een verlies van 7 miljard kronen. De recordwinst werd behaald op een omzet van 315 miljard kronen. Meer dan de helft van de jaarwinst was afkomstig van de containerrederij Maersk Line. Maersk Oil, het op een na grootste olie- en gasbedrijf in Scandinavië, zag de winst toenemen tot ruim 9 miljard kronen dankzij een forse stijging van de olieprijs.[15]

Het lage nettoresultaat in 2015 was mede een gevolg van de lagere olieprijs waardoor Maersk Oil extra moest afschrijven op de bezittingen. In 2016 volgde een verdere afschrijving op de bezittingen ter waarde van US$ 2,8 miljard.[16] In 2017 zijn de oliebelangen verkocht en dit resulteerde in een daling van de omzet ten opzichte van 2016.[11] De sterke stijging van de omzet in 2018 was het gevolg van de overname van Hamburg Süd. In 2019 werd het resultaat gedrukt door een afwaardering van US$ 0,5 miljard op de bezittingen van Maersk Drilling.

De uitbraak van de coronapandemie leidde tot grote verstoringen in de globale logistieke ketens. De onbalans in vervoersstromen leidde tot een stijging van de tarieven. In 2021 was de omzet en resultaat gestegen door de 60% hogere opbrengst per vervoerde container en in 2022 volgde een extra stijging van gemiddeld 40% ondanks het feit dat vanaf augustus 2022 een scherpe daling van de tarieven optrad.

Jaar[17] Aantal
container-
schepen
(per jaareinde)
Totale
capaciteit
(×1000 TEU)
Vervoerde
containers
(×1000 FFE)
Olieproductie
(×1000 BOE)
Omzet
(×US$ miljoen)
Nettoresultaat
(×US$ miljoen)
2010 458 - 7300 377
2011 645 2521 8111 333 49.917 3377
2012 596 2625 8493 257 49.491 4038
2013 574 2631 8839 235 47.386 3777
2014 610 2946 9442 251 47.569 5195
2015 590 2962 9522 312 40.308 925
2016 639 3239 10.415 313 35.464 –1897
2017 676 3564 10.731 - 30.945 –1164
2018 710 4115 13.306 - 39.019 3221
2019 708 4132 13.296 - 38.890 –44
2020 706 4081 12.634 - 39.740 2900
2021 738 4171 13.089 - 61.787 18.033
2022 707 4285 11.924 - 81.529 29.321

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

De aandelen van het bedrijf staan genoteerd aan de Beurs van Kopenhagen. Er zijn twee soorten aandelen, B-aandelen zonder stemrecht en A-aandelen waarbij ieder aandeel recht geeft op twee stemmen. Familie van de oprichter heeft nog steeds een belangrijke stem in het bedrijf. Per 31 december 2022 had A.P. Møller Holding A/S 41,51% van de aandelen en 51,45% van het stemrecht in handen. Voor A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond zijn de vergelijkbare belangen 9,83% en 13,65% en voor Den A.P. Møllerske Støttefond 3,46% en 6,23% respectievelijk.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Maersk.