Lars Ulrich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lars Ulrich

Lars Ulrich (Gentofte, 26 december 1963) is een Deense drummer en (mede)oprichter van Metallica.

Op tienjarige leeftijd nam zijn vader hem mee naar een concert van Deep Purple in Kopenhagen. Hierdoor sloeg 'de heavy metal microbe' snel over op Lars. Hij luisterde ook naar de pas opgekomen Britse heavy-metalbands Motörhead en Judas Priest. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste drumstel. Dit was een Ludwig, omdat Ian Paice van Deep Purple met hetzelfde model werkte.

Hij verhuisde op 17-jarige leeftijd naar Los Angeles. Na een advertentie in een lokaal krantje, The Recycler, kwam hij in contact met James Hetfield. Samen creëerden ze de populaire metalband Metallica. Later voegden Dave Mustaine en Ron McGovney zich officieel bij de groep.

Zijn vader, Torben Ulrich, was een succesvol tennisspeler van eind jaren 40 tot begin jaren 80. Ook vader Ulrich speelde muziek, namelijk jazz. Hij heeft onder andere samengewerkt met Stan Getz en Miles Davis.

In december 1999 startte Lars Ulrich namens Metallica een rechtszaak tegen downloadsite Napster, waardoor hij nu gezien wordt als de man die de oorlog verklaarde aan het illegale downloaden van muziek.

Ulrich heeft in geen enkele andere band gespeeld buiten Metallica. Hij schrijft zelf ook mee aan verschillende nummers van de band. Hij is de enige samen met James Hetfield die vanaf het prille begin bij de band is. Ulrich neemt soms nummers op met andere bands ter vervanging van de eigen drummer. Hij werd tijdens enkele concerten vervangen door Dave Lombardo (Slayer), Flemming Larsen (Ulrichs drumtechnicus) en Joey Jordison (Slipknot).

Privé[bewerken]

Hij is twee keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw was de Engelse Debbie Jones. Hij scheidde van haar tijdens de opnames van het album Metallica (beter bekend als The Black Album). Hij scheidde in 2004 van Skylar Satenstein, met wie hij zeven jaar getrouwd was. Hij heeft twee zonen uit dit huwelijk. Op 21 mei 2007 beviel zijn nieuwe vriendin Connie Nielsen van een zoon.

Anekdotes[bewerken]