Lars Ulrich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lars Ulrich

Lars Ulrich (Gentofte, 26 december 1963) is een Deense drummer en (mede)oprichter van Metallica.

Op 10-jarige leeftijd nam zijn vader hem mee naar een concert van Deep Purple in Kopenhagen. Hierdoor sloeg 'de heavy metal microbe' snel over op Lars. Hij luisterde ook naar de pas opgekomen Britse heavy-metalbands Motörhead en Judas Priest. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste drumstel. Dit was een Ludwig, omdat Ian Paice van Deep Purple met hetzelfde model werkte.

Hij verhuisde op 17-jarige leeftijd naar Los Angeles in Californië. Na een advertentie in een lokaal krantje, The Recycler, kwam hij in contact met James Hetfield. Samen creëerden ze de populaire metalband Metallica. Later voegde Dave Mustaine en Ron McGovney zich officieel bij de groep.

Zijn vader, Torben Ulrich, was een succesvol tennisspeler van eind jaren 40 tot begin jaren 80. Ook vader Ulrich speelde muziek, namelijk jazz. Hij heeft onder andere samengewerkt met Stan Getz en Miles Davis.

In december 1999 startte Lars Ulrich namens Metallica een rechtszaak tegen downloadsite Napster, waardoor hij nu gezien wordt als de man die de oorlog verklaarde aan het illegale downloaden van muziek.

Ulrich heeft in geen enkele andere band gespeeld buiten Metallica. Hij schrijft zelf ook mee aan verschillende nummers van de band. Hij is de enige samen met James Hetfield die vanaf het prille begin bij de band is. Ulrich neemt soms nummers op met andere bands ter vervanging van de eigen drummer. Hij werd tijdens enkele concerten vervangen door Dave Lombardo (Slayer), Flemming Larsen (Lars' drumtechnicus) en Joey Jordison (Slipknot).

Privé[bewerken]

Hij is twee keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw was de Engelse Debbie Jones. Hij scheidde van haar tijdens de opnames van The Black Album (Metallica genaamd). Hij scheidde in 2004 van Skylar Satenstein, met wie hij 7 jaar getrouwd was. Hij heeft twee zonen uit dit huwelijk, Myles (5 augustus 1998) en Layne (6 mei 2001). Op 21 mei 2007 beviel zijn nieuwe vriendin Connie Nielsen in San Francisco van een zoon, Bryce Thadeus Ulrich-Nielsen.

Anekdotes[bewerken]

 • Weird Al Yankovic bracht in 2006 een single uit waarin Ulrichs naam voor komt. Het lied zelf heet Don't Download This Song en is gebaseerd op de rechtszaak die Ulrich aanspande tegen Napster.
 • Lars verscheen in 2001 in het programma Who wants to be a Millionare, waarin hij 32 000 dollar won voor zijn goede doel.
 • Beatallica is een thrashmetal band die een parodie is op The Beatles en Metallica. De groepsleden hebben dan ook een toepasselijke naam. Jaymz Linnfield (vocals en slaggitaar), Krk Hammetson (Leadgitaar), Kliff McBurtney (basgitaar) en Ringo Larz (drum). Alle namen zijn een samenvoeging van de leden van Metallica en The Beatles.
 • Ulrich gaf in het verleden tijdens een interview aan dat Volumen Brutal uit 1982, van Barón Rojo één van zijn favoriete albums is.
 • Op de live CD/DVD Live in Texas van Linkin Park komt Ulrich het podium opgelopen tijdens het nummer "From the Inside" met roze konijnenoren en groene Hulk-handen. Op de credits van de DVD staat bij Lars' naam 'Green-Fisted Bunnyman'.
 • Ulrich is een grote fan van de Britse rockband Oasis. Hij kent de bandleden ook persoonlijk.
 • Lars Ulrich is ook te zien in een aflevering van South Park. In de aflevering wordt de kinderen geleerd om muziek niet illegaal te downloaden, zodat muzikanten voldoende geld verdienen om hun luxe levenswijze te bekostigen.
 • Johnny Crass maakte een parodie op het nummer Enter Sandman van Metallica. Het nummer heet 'Internet Sandman' en Lars Ulrich wordt er in vernoemd, in verband met Napster.
 • Ulrich heeft ook op zijn geweten dat Weird Al Yankovic een parodie op Enter Sandman maakte. Dit nummer werd heel toepasselijk Enter Napster genoemd.
 • Ulrich is onder meer bekend door de mitrailleurgeluiden die hij met zijn drumstel maakt in het nummer One.
 • Ulrich mag zich eigenaar noemen van een aanzienlijke kunstverzameling, genoemd de Lars Ulrich Collectie. In 2002 deed hij 27 schilderijen van de hand voor de som van 17 miljoen euro, waaronder werk van Asger Jorn en Jean-Michel Basquiat.
 • In 2010 speelde Ulrich een kleine rol in de film Get Him to the Greek.