Napster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Napster
Napster
Ontwikkelaar Shawn Fanning
John Fanning
Sean Parker
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Categorie P2p
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Napster was een online muziekdienst die oorspronkelijk als bestandsdeelservice was gemaakt door Shawn Fanning, John Fanning en Sean Parker. Napster was de eerste wereldwijd gebruikte peer-to-peer-muziekdeelservice, en heeft een grote invloed gehad op hoe mensen, vooral studenten, het internet gebruiken.

Succes[bewerken]

Het succes van Napster zat hem daarin dat mensen muzieknummers konden krijgen zonder te moeten betalen zoals bij een volledig album. Ook was er met name in het begin een chat community waar alles werd besproken maar vooral muziek onderwerp van gesprek was. Met Napster konden mensen ook oudere muziek en niet verschenen opnamen verkrijgen. Met de bestanden die door gebruik van Napster werden verkregen kon men muziek luisteren, zonder enige betaling aan de artiest/componist die de muziek had gemaakt. Platenmaatschappijen waren hier vanzelfsprekend niet blij mee.

Sluiting[bewerken]

De metalband Metallica spande in 1999 een rechtszaak aan tegen Napster. Door de publiciteit werd de dienst juist groter: spoedig kwamen er miljoenen gebruikers op het netwerk bij, veel van hen studenten. Napster bereikte met 13,6 miljoen gebruikers in februari 2001 een hoogtepunt. Tegelijkertijd bracht het proces tegen Napster gebruikers en de verdedigers in verwarring. De gebruikers bekeken Napster als een eenvoudige zoekmachine. Velen debatteerden over het feit dat bij de sluiting van Napster men zou overstappen op een ander systeem om aan zijn bestanden te komen.

De vele verdedigers van Napster waren bezorgd over het constante gebruik van het woord "site" rondom de dienst. Dit woord doet vermoeden dat Napster de bestanden zelf verspreidde. Dit was echter niet waar, want de gebruikers deelden hun eigen bestanden en Napster vergemakkelijkte dit proces alleen.

Alternatieven na Napster[bewerken]

De overstap gebeurde met diverse peer-to-peer-software die na de sluiting van de Napster-downloaddienst veel prominenter werd: Morpheus, Gnutella, LimeWire, BearShare, Soulseek, KaZaA en BitTorrent. Enkele diensten werden na nieuwe rechtszaken gesloten.

Napster vanaf 2004[bewerken]

Napster is sinds 2004 een betaalsite waar men muziek kan downloaden.

Als men op de site komt kan men kiezen om naar de 'New Releases', 'Playlists' of 'Staff Picks' te gaan.

  • New Releases: Hier kan men de meest recente muziek beluisteren. De muziek staat op chronologische volgorde gerangschikt in verschillende kolommen.
  • Playlists: Hier heeft men de muziek gerangschikt volgens verschillende criterea. Je kan ze volgens genre, thema of jaartal beluisteren.
  • Staff Picks: Hier kan men muziek beluisteren die door de medewerkers van Napster gekozen zijn. Vaak zijn dit populaire liedjes van bekende artiesten.

Zodra je op een liedje klikt dat interessant lijkt opent er een nieuw venster waar een audioplayer verschijnt. Hierin wordt een fragment van het gekozen lied afgespeeld.

Als het liedje je aanstaat kan men het kopen. Dit gaat enkel als men geregistreerd is bij Napster en ingelogd is.

Napster in 2011[bewerken]

In 2011 stierf Napster een tweede dood. Op de website staat te lezen dat Napster is opgegaan in Rhapsody[1].

Napster in 2015[bewerken]

In 2015 begint Napster, dit keer als onderdeel van Rhapsody, aan een nieuwe come-back.

Napster in 2016[bewerken]

In Juni 2016 veranderde Rhapsody haar naam in Napster. Ook kwam het bekende logo weer terug.