Laurits Andersen Ring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Knud Larsen: L.A. Ring

Laurits Andersen Ring, ook bekend als L.A. Ring (Ring, Seeland, 15 augustus 1854Sankt Jørgensbjerg, 10 september 1933) was een Deens kunstschilder. Hij schilderde in een realistische stijl, maar wordt ook wel geassocieerd met het symbolisme en het impressionisme.

Leven en werk[bewerken]

Ring werd geboren in een familie van eenvoudige keuterboeren. Hij volgde eerst een technische opleiding en studeerde vervolgens, van 1875 tot 1877, aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen, waar hij bevriend raakte met Hans Andersen Brendekilde. In 1881 nam hij de naam aan van zijn geboortedorp, net als Brendekilde, met wie hij in die tijd veel samenwerkte, om naamsverwarring tussen hen beiden te voorkomen.

Ring woonde en schilderde lange tijd in het dorp Baldersbrønde, bij Hedehusene. Zijn motieven, vaak landschappen en genrewerken, weerspiegelen over het algemeen zijn eenvoudige afkomst. Hij portretteert het boerenleven in een eenvoudige, primitieve directheid, meet veel gevoel voor volkskarakter. Vaak toont hij ook een sociaal-kritisch engagement. Aanvankelijk was zijn stijl sober, maar mede onder invloed van reizen naar Italië en Frankrijk werd zijn kleur- en lichtgebruik allengs vrijer en frisser en werden invloeden van zowel het impressionisme als het symbolisme herkenbaar, soms ook van het japonisme. Hij bewonderde Jean-François Raffaëlli en Jean-François Millet, die hij in Parijs had leren kennen.

Ring was gehuwd met Sigrid Kähler, die eveneens kunstschilderes was. Hij overleed in 1933, op 79-jarige leeftijd.

Werk van Ring is te zien in vrijwel elk Deens museum, onder andere in de Hirschsprung Collectie te Kopenhagen.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908

Externe links[bewerken]