Statens Museum for Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SMK – Statens Museum for Kunst
Centrale hal
Expositiezaal
Zijvleugel uit 1998

SMK – Statens Museum for Kunst ("Staatsmuseum voor kunst") is een Deens museum in Kopenhagen, gelegen aan de Sølvgade. Het is het grootste van de zes "Parkmuseerne" aan de Østre Anlæg bij Kongens Have, waarvan ook museum Rosenborg Slot en Den Hirschsprungske Samling deel uitmaken.

Het museum is gebouwd in 1896 als Den Kongelige Malerisamling ("De koninklijke schilderijenverzameling") en ontworpen door de architecten Vilhelm Dahlerup en Georg E.W. Møller. In 1970 werd het gebouw uitgebreid door architect Niels Koppel en in 1998 werd een moderne vleugel geopend, die ontworpen is door Anna Maria Indrio.

De collectie omvat onder meer ongeveer 9000 schilderijen van zowel Deense als buitenlandse kunstenaars, uit verschillende tijden. Het oudere deel van de collectie is grotendeels afkomstig uit de kunstverzamelingen van leden van het Deens Koningshuis. In de nieuwste vleugel bevindt zich ook de 'Skulpturgade' (beeldenstraat). Naast schilderijen en sculpturen herbergt het SMK ook kopergravures (Den Kongelige Kobberstiksamling), tekeningen, aquarellen, lithografie en design.

Uit de collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Statens Museum for Kunst op Wikimedia Commons.