Deens Koningshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van het Deense koningshuis

Het huidige koningshuis van Denemarken is de dynastie Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

De leden[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgen de huidige leden van de koninklijke familie van Denemarken, inclusief titels:

Koningin Margrethe II[bewerken | brontekst bewerken]

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid is de huidige koningin van Denemarken. Ze is geboren op 16 april 1940 als de oudste dochter van koning Frederik IX en zijn vrouw koningin Ingrid. In 1972 erfde ze de troon na de dood van haar vader. Ze was toen 31 jaar oud.

Prins-gemaal Henrik[bewerken | brontekst bewerken]

Henri Marie Jean André is de echtgenoot van koningin Margaretha II. Hij is in die hoedanigheid prins-gemaal van Denemarken. Ook kreeg hij bij zijn geboorte op 11 juni 1934 de titel Graaf de Laborde de Monpezat. Hij overleed op 13 februari 2018 in het paleis te Fredenborg.

Kroonprins Frederik[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik André Henrik Christian (26 mei 1968) is de oudste zoon en het eerste kind van de koningin en de prins-gemaal. Hij draagt de titels Kroonprins van Denemarken en Graaf van Monpezat.

Kroonprinses Mary[bewerken | brontekst bewerken]

Mary Elizabeth (5 februari 1972) is de echtgenote van kroonprins Frederik. Ze is kroonprinses van Denemarken en gravin van Monpezat.

Prins Christian[bewerken | brontekst bewerken]

Christian Valdemar Henri John (15 oktober 2005) is de oudste zoon van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary. Hij is daarmee prins van Denemarken en 2e in de lijn van troonopvolging. In Denemarken is het traditie dat de koningen om en om de namen Christian en Frederik dragen.

Prinses Isabella[bewerken | brontekst bewerken]

Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (21 april 2007) is het 2e kind en de oudste dochter van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary.

Prins Vincent[bewerken | brontekst bewerken]

Vincent Frederik Minik Alexander (8 januari 2011) is het 3e kind van de kroonprins en -prinses.

Prinses Josephine[bewerken | brontekst bewerken]

Josephine Sophia Ivalo Mathilda (8 januari 2011) is het 4e kind van het kroonprinselijk paar.

Prins Joachim[bewerken | brontekst bewerken]

Joachim Holger Waldemar Christiaan (7 juni 1969) is de 2e zoon van koningin Margaretha II en haar man prins-gemaal Henrik. Hij draagt de titels prins van Denemarken en graaf van Monpezat.

Prinses Marie[bewerken | brontekst bewerken]

Marie Agathe Odile (6 februari 1976) is de 2e echtgenote van prins Joachim. Ze is prinses van Denemarken en gravin van Monpezat.

Prins Nikolai[bewerken | brontekst bewerken]

Nikolai William Alexander Frederik (28 augustus 1999) is het oudste kind van prins Joachim en zijn 1e vrouw Alexandra, gravin van Frederiksborg. De prinselijke staat van prins Nikolai eindigt door een besluit van koningin Margrethe II op 1 januari 2023.

Prins Felix[bewerken | brontekst bewerken]

Felix Henrik Valdemar Christian (22 juli 2002) is de tweede zoon van prins Joachim en Alexandra Christina. De prinselijke staat van prins Felix eindigt door een besluit van koningin Margrethe II op 1 januari 2023.

Prins Henrik[bewerken | brontekst bewerken]

Henrik Carl Joachim Alain (4 mei 2009) is de het oudste kind van prins Joachim en zijn 2e echtgenote prinses Marie. De prinselijke staat van prins Henrik eindigt door een besluit van koningin Margrethe II op 1 januari 2023.

Prinses Athena[bewerken | brontekst bewerken]

Athena Marguerite Françoise Marie (24 januari 2012) is het 2e kind van prins Joachim en prinses Marie. De prinselijke staat van prinses Athena eindigt door een besluit van koningin Margrethe II op 1 januari 2023.

Prinses Benedikte[bewerken | brontekst bewerken]

Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid (29 april 1944) is de 2e dochter van koning Frederik IX en zijn vrouw koningin Ingrid. Ze is een jongere zuster van koningin Margaretha II.

Prinses Elisabeth[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabeth Caroline Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Astrid Margrethe Désirée (8 mei 1935) is een nicht van koningin Margaretha II. Ze is de dochter van prins Knoet Christiaan, een jongere broer van koning Frederik IX.

Troonopvolging[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige lijn van troonopvolging is:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Deense Koninklijk Huis kan terug naar Gorm de Oude en zijn zoon Harald I blauwtand worden getraceerd. De laatste kan worden gedateerd en ligt met zekerheid vast toen hij Denemarken verenigde. De twee grote lijnen van het Deense Koninklijk Huis zijn "het Huis Oldenburg" en "het Huis Glücksborg". De eerste vertegenwoordiger van het Huis Oldenburg werd koning in 1448, en de laatste koning van het Huis Oldenburg was Koning Frederik VII, toen hij geen erfgenaam voor de troon had. In 1863, werd de eerste vertegenwoordiger van het Huis Glücksborg koning. De huidige Koninklijke familie heeft haar directe afstammelingen van dit Koninklijk Huis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]