Nedinscogebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Nedinscogebouw
Nedinsco-complex Venlo in 2014
Locatie
Locatie Molensingel 15, Venlo
Adres NedinscopleinBewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 10′ OL
Status en tijdlijn
Status restauratie, herbestemming
Oorspr. functie Fabriek
Huidig gebruik kantoren, woningen, restaurant
Start bouw 1923
Bouw gereed 1929
Dimensies
Hoogte tot top 36 m
Dakhoogte 36m
Architectuur
Bouwstijl Bauhaus
Verdiepingen 4, toren 8 bouwlagen
Aantal liften 2
Bouwinfo
Architect Hans Schlag, Diederendirrix (herbestemming)
Eigenaar Woonwenz
Aannemer Dyckerhoff & Widmann (Dywidag)
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524762
Het vervallen Nedinsco-complex in 2009
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nedinsco is een (rijks)monumentaal, voormalig industrieel complex in Venlo in Bauhaus-stijl. Markant onderdeel van dit complex is de 36 meter hoge torenconstructie, welk in 1929 gebouwd is. Tot 2007 was hier de Nedinscofabriek gevestigd.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De fabriek werd in 1920 opgericht door de Duitse firma Carl Zeiss uit Jena in een oude stilgelegde chocoladefabriek. Carl Zeiss gebruikte het bedrijf om de bepaling in het Verdrag van Versailles te omzeilen dat Duitsland geen oorlogsmaterieel mocht produceren. Ned-ins-co betekent Nederlandse Instrumenten Compagnie: een neutraal begrip dat moest verheimelijken dat er legermaterialen zoals afstandsmeters, periscopen en seinlampen werden gemaakt.

Maart 1945, veldmaarschalk Montgomery wandelt over de Baileybrug tussen Venlo en Blerick. Op de achtergrond het zwaar beschadigde Nedinsco-complex

In 1923 werd in opdracht van Zeiss begonnen met de bouw van een nieuw fabriekscomplex en werd de architect Hans Schlag ingeschakeld voor het ontwerp. Het torengebouw werd gebruikt om de optische instrumenten uit te richten en diende tevens voor de ijking van de grotere meetafstanden. Dit gebeurde door de instrumenten af te stellen op de vele kerktorens in de omgeving van Venlo. In de jaren dertig groeide Nedinsco uit tot een modern geoutilleerd bedrijf van wereldfaam, vanwaar een sterke impuls uitging op de regionale economie. Anderzijds werd Nedinsco door de nazi's vanaf 1935 ingeschakeld bij militaire spionage. In 1944 verwoestte een vliegtuigbom het fabrieksgebouw, alleen de toren overleefde het bombardement. Na de oorlog werd Nedinsco door de Nederlandse regering in beslag genomen en na een periode van tijdelijk beheer verkocht aan de Arnhemse fabrikant G. Beusker, die de fabriek opnieuw opbouwde.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor de bouwstijl is de eenvoudige, rechtlijnige structuur opgetrokken uit beton en staal. Het gebouw is een goed voorbeeld van de 'nieuwe zakelijkheid' die in de jaren 20 in de mode was. Andere voorbeelden zijn de Van Nelle fabrieken in Rotterdam en de 'Witte Dame' van Philips in Eindhoven.

Van het interieur is voornamelijk het trappenhuis, met op de bovenste verdieping een smeedijzeren trap, van monumentaal belang. Aan de noordzijde een vier verdiepingen tellende fabrieksvleugel. Deze vleugel had oorspronkelijk een afgeplat zadeldak, maar is in 1945 vervangen door een plat dak. De machinehal, haaks op de oostgevel van de fabrieksvleugel, telt 1 bouwlaag met zadeldak met daarin een grote lichtstraat en enkele kleinere dakramen.

Monumentale waarde[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling binnen de fabrieksarchitectuur in de eerste decennia van de 20e eeuw.
  • Architectuurhistorische waarde vanwege bovenregionale geschiedenis van de architectuur als representant van Het Nieuwe Bouwen in Nederland en als voorbeeld van het oeuvre van Hans Schlag.
  • Ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering aan de Maas in Venlo-Centrum-Zuid.
  • Algemeen belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het ex- en een deel van het interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Nieuwe functie[bewerken | brontekst bewerken]

De gerenoveerde Nedinscotoren in februari 2022

Het industriële rijksmonument stond de afgelopen jaren leeg, maar inmiddels is in opdracht van woningcorporatie Woonwenz en met hulp van subsidie van het rijk en de provincie, de restauratie en herbestemming van het markante complex gestart. In de Nedinscofabriek komen onder andere 27 starterswoningen, kantoren voor de gemeente Venlo en een Mediahuis.Het gebouw is begin 2013 opgeleverd.

Het plan voor restauratie en herbestemming van de Nedinscofabriek is ontworpen door de architecten Bert Dirrix en Remco Mulder van architectenbureau Diederendirrix in Eindhoven.

Op 18 mei 2011 werd bekend, dat Omroep Venlo vanaf 2013, samen met een aantal afdelingen van de gemeente, haar intrek zou nemen in het tegen die tijd gerenoveerde Nedinscocomplex. Samen met L1 en een mediabedrijf werd de voormalige machinehal tegen het einde van 2012 in gebruik genomen. Media Groep Limburg, waarvan Dagblad De Limburger deel uitmaakt, heeft intussen afgehaakt.[1] Op de bovenste etage is ook een horecagelegenheid gevestigd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nedinscogebouw van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.