Raadhuis van Blerick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raadhuis Blerick
Voormalig Raadhuis Blerick
Locatie
Locatie Antoniusplein 2, Blerick ( gemeente Venlo)
Adres Antoniusplein 2
Status en tijdlijn
Status gemeenschapshuis
Oorspr. functie Raadhuis
Huidig gebruik theater/evenementenhal/gemeenschapshuis
Bouw gereed 1865
Sluiting 1940
Architectuur
Bouwstijl Classicisme
Verdiepingen 2
Bouwinfo
Eigenaar Stichting Raadhuis Blerick
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524737
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige Raadhuis van Blerick is een monumentaal pand in het Venlose stadsdeel Blerick.

De gemeente Maasbree, waartoe Blerick van 1800 tot 1940 behoorde, wisselde om de vijf jaar van raadhuis. In alle drie de dorpen (Baarlo was het derde dorp) stond daartoe een gebouw ter beschikking. In Blerick was het huis van de dorpsonderwijzer het enige geschikte pand.

Voorgevel van het voormalige raadhuis, gezien vanuit het noordoosten

Het huis aan wat nu het Antoniusplein is, diagonaal tegenover de Sint-Antoniuskerk, was in 1865 gebouwd en kreeg in 1867 zijn raadhuisfunctie erbij. In januari 1904 kwam een eind aan het roulatiesysteem en fungeerde het pand permanent als raadhuis en onderkomen van de secretarie van de gemeente. De dorpsonderwijzer bleef overigens tot 1920 op de benedenverdieping wonen.

Na de annexatie van Blerick door Venlo in 1940 verloor het bakstenen gebouw (overigens opgetrokken in een eclectische stijl, met aan de voorzijde een bordes) zijn functie als raadhuis. Alleen in 1990 deed het weer even als zodanig dienst, want op 1 oktober van dat jaar werd met een openbare raadsvergadering de annexatie van 50 jaar eerder herdacht.

Na de oorlog werd het gebouw voor diverse andere doeleinden gebruikt. Zo zat het Groene Kruis van 1946 tot 1978 op de begane grond en was op de eerste verdieping vanaf 1953 enige jaren de openbare bibliotheek gehuisvest. Deze bibliotheek ligt nu in het pand van Berden.

Tegenwoordig is het pand eigendom van de Stichting Raadhuis Blerick en wordt het onder andere als muziek- en vergaderruimte gebruikt door Harmonie Sint-Caecilia.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]