Theater aan de Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theater aan de Rijn
Het geheel nieuwe entree aan het Bartokplein.
Het geheel nieuwe entree aan het Bartokplein.
Opgericht 1869/1966
Locatie Rijnstraat, Arnhem
Personen
Directie Eve Hopkins
Uitbater De Nieuwe Oost/Generale Oost
Gebouw
Gebouwd 19e eeuw
Overig
Aantal zalen 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theater aan de Rijn is een theater met twee zalen aan de Rijnstraat in Arnhem.

Geschiedenis[bewerken]

Het pand werd gebouwd in de negentiende eeuw, oorspronkelijk als woonhuis. In 1869 nam de Vrijmetselarij (De Geldersche Broederschap) het gebouw in gebruik. De jaren daarna werd het gebouw meermaals verbouwd. Er werden nieuwe zalen gemaakt, het gebouw kreeg elektriciteit en er werd centrale verwarming aangelegd. In 1918 kwam de Volksuniversiteit in het gebouw. Dit duurde tot na de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog, in 1957, was het gebouw in zeer slechte staat en besloot de gemeente het te renoveren.

Toneelgroep Theater vestigde zich in 1966 in het pand en verbouwde het tot theater. Dit maakte Theater aan de Rijn tot een van de eerste vlakke-vloertheaters van Nederland. De opening vond plaats op 16 oktober 1966, met de eenakter De Les van Eugène Ionesco.

In 2001 nam Generale Oost het gebouw over, nadat het kort leeg had gestaan. Om het theater te moderniseren, voerde NEXIT Architecten in 2016 een ingrijpende verbouwing uit, die nieuwe zalen, een nieuwe foyer en een geheel nieuwe entree aan het Bartokplein opleverde. Theater aan de Rijn heropende in december 2016.

In 2017 won het theatergebouw de juryprijs van de Willem Diehlprijs.[1]