Over-Betuwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Overbetuwe voor de gemeente

De Over-Betuwe is een kleine landstreek in Nederland, in de provincie Gelderland. De streek ligt in het Gelderse rivierengebied en vormt het oostelijke deel van de grotere landstreek de Betuwe. Binnen het grondgebied van de Over-Betuwe bevinden zich een viertal gemeenten. Twee van deze gemeenten liggen volledig binnen de landstreek; dit zijn Lingewaard (in het oosten) en Overbetuwe (in het westen). De overige twee gemeenten liggen maar voor een deel in de Over-Betuwe; dit zijn de gemeente Arnhem (in het noorden van de streek) en de gemeente Nijmegen (in het zuiden van de streek). Het plaatselijke dialect van de Overbetuwe is het Overbetuws.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Steenfabriek 'Randwijk' aan de Nederrijn in Heteren (gemeente Overbetuwe)

De Over-Betuwe wordt in het zuiden begrensd door de rivier de Waal en in het noorden en noordoosten door de Nederrijn. In het zuidoosten wordt de streek begrensd door het Pannerdens Kanaal (een voortzetting van de Rijn). In westelijke richting gaat de Over-Betuwe over in de landstreek de Neder-Betuwe. Dwars door de Over-Betuwe (van oost naar west) stroomt de rivier de Linge; deze rivier ontspringt uit het Pannerdensch Kanaal bij Doornenburg. Noemenswaardig is tevens de goederenspoorlijn de Betuweroute die ook dwars door de Over-Betuwe gaat. Bekende plaatsen die in de landstreek liggen zijn onder andere Huissen, Elst, Bemmel, Heteren, Gendt en Lent. Bekende grote steden in de nabijheid zijn Arnhem en Nijmegen.

Vanuit een fysisch-geografisch oogpunt gezien ligt de Over-Betuwe in het Betuwse rivierlandschap. De streek bevat zowel landelijk als urbaan gebied. Vooral het landelijk gebied van de Waalsprong, Oost-Overbetuwe, West-Lingewaard en Arnhem-Zuid is sinds de jaren negentig sterk aan urbaniseren, waardoor de landstreek veel van haar streekeigen karakter en landschap aan het verliezen is. De Over-Betuwe is vooral bekend vanwege de tuinbouw: met name de fruitteelt en glastuinbouw, waar de bodems die in het gebied voorkomen zich goed voor ontlenen. Uit de bodems van de Over-Betuwse uiterwaarden werd in de 19e eeuw op grootschalige wijze rivierklei gewonnen voor de baksteenindustrie, die in de landstreek flink tot bloei kwam en bij het karakter van de streek was gaan horen. De hoge schoorstenen van de steenfabrieken zijn op enkele plaatsen blijven staan en zijn industrieel erfgoed geworden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het woord Over-Betuwe wordt soms foutief gespeld als Overbetuwe (zonder koppelteken). Dit kan voor verwarring zorgen, want met het woord Overbetuwe wordt de gemeente Overbetuwe bedoeld, die binnen landstreek de Over-Betuwe ligt.[1]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Plaatsengids.nl Overbetuwe: Naamgeving gemeente