Park Lingezegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Park Lingezegen
Park Lingezegen
Type Landschapspark
Locatie Betuwe tussen Arnhem en Nijmegen
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 53′ OL
Oppervlakte 1700 hectare
Opening 2020
Detailkaart
Park Lingezegen (Gelderland)
Park Lingezegen

Park Lingezegen is een landschapspark in de Nederlandse provincie Gelderland tussen Driel, Arnhem-Zuid en Huissen in het noorden en Elst, Ressen (gemeente Nijmegen), Ressen (gemeente Lingewaard), Nijmegen-Lent en Bemmel in het zuiden. In het park wordt plaats geboden aan landbouw, recreatie en nieuwe natuur. Het totale oppervlak bedraagt 1700 hectare. De dubbelzinnige naam van het park is samengesteld uit de naam Linge en de zegen, zoals de gewestelijke benaming luidt van de doorgaans gegraven afwateringssloten, met name in de Betuwe, waarin het water uit kavelsloten wordt verzameld[1] en die in de Linge uitmonden. Het park werd in verband met de bouw van nabije Vinex-wijk in 1993 bedacht, om te voorkomen dat Arnhem en Nijmegen aan elkaar zouden groeien. Het werd ten slotte in 2020 geopend.

Deelgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied bestaat uit zes deelgebieden, die elk een eigen accent hebben. Deze gebieden zijn: De Park (stadspark) en Het Waterrijk (water) ten noorden van de Linge, Het Landbouwland (landbouw) dat ten zuiden van de Linge ligt, De Buitens (cultuur- en natuurlandschap) en Het Vierdaagsebos (bos van 2,5 hectare) in het midden en De Woerdt (overgang stad naar platteland) in het zuiden. Het park wordt in grote delen aangelegd rond de wetering de Linge en verleent het kanaal daar een diervriendelijker karakter, mede omdat de steile kades worden vervangen door glooiende oevers.

De contouren van het voormalige Huis te Ressen zijn in betonblokken weergegeven.

Recreatie en verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Voor fietsers en wandelaars zijn in het park allerlei routes uitgezet, er zijn parkeerplaatsen, horecagelegenheden, boerderijwinkels, overnachtingsmogelijkheden, zwemgelegenheden, vislocaties en hondenuitlaatgebieden. Het RijnWaalpad, de fietssnelweg tussen Arnhem en Nijmegen loopt gedeeltelijk door het park. Ten noorden van Elst vormt de wandel- en fietsbrug Hoge Noot de verbinding tussen de door de spoorlijn Arnhem - Nijmegen gescheiden delen van het park. De A325 doorkruist het noordelijke deel en begrenst het middelste en een stuk zuidelijk deel van het park. De A15 doorkruist het park, evenals de Betuweroute. De stations Arnhem-Zuid, Elst en Nijmegen-Lent zijn op 1 tot 2 km van het park gelegen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Park Lingezegen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.