Ressen (Lingewaard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ressen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ressen (Lingewaard) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Ressen (Lingewaard)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (2019) 124[1]
Overig
Postcode 6683, 6684
Netnummer 0481[2]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ressen is een kerkdorp in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Voorheen behoorde het tot de gemeente Bemmel, die per 1 januari 2001 opging in de gemeente Lingewaard.

De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het begin van de jaartelling. Sporen van bewoning zijn gevonden op de twee hoger gelegen gebieden. In de eerste drie eeuwen van onze jaartelling werd Ressen bewoond door de Bataven en later door de Franken. Aan het einde van de zevende eeuw kwam Ressen in handen van de Abdij van Atrecht en spoedig daarna kreeg Ressen zijn eerste (houten) kerkje.

Een gedeelte van Ressen is per 1 januari 1997 toegevoegd aan de gemeente Nijmegen, als onderdeel van de Vinex-locatie Waalsprong. Dit deel is een buurtschap die ongeveer dertig huizen telt en inmiddels als de woonwijk Ressen in Nijmegen is opgenomen. Na een milieueffectrapportage zijn nieuwbouwplannen in het gebied van Ressen afgeblazen.

De opdeling van het dorp leidde in de jaren negentig tot veel protesten van de inwoners. In 1995 werd de vereniging Dorpsbelangen Ressen opgericht die ervoor heeft geijverd om de samenhang van het dorp te behouden. De vereniging wist de bestuurlijke tweedeling niet te verhinderen, maar een aantal nieuwbouwverdichtingsplannen in het dorp zijn uiteindelijk niet gerealiseerd en er kwam een plan Beschermd Dorpsgezicht tot stand.

Centraal staat een kleine romaanse kerk, grotendeels van tufsteen. De toren is 12e-eeuws, het schip wellicht nog iets ouder. Beide zijn versierd met boogfriezen. Het gotische koor is 15e-eeuws. Behalve de kerk telt Ressen nog drie andere rijksmonumenten: twee boerderijen (De Woerdt en De Grote Meer), en de voormalige pastorie van de Nederlands-Hervormde kerk.

Nabij Ressen bevindt zich het knooppunt Ressen, waar de autosnelwegen A15 (Rozenburg-Ressen) en de A325 (Arnhem-Nijmegen) elkaar kruisen.

Zie ook[bewerken]