Ressen (Lingewaard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ressen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ressen (Gelderland)
Ressen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 137
Overig
Postcode 6683, 6684
Netnummer 0481[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Hervormde kerk te Ressen

Ressen is een kerkdorp in Nederland, in de provincie Gelderland. Het dorp ligt in landstreek de Betuwe, en hoort bij de gemeente Lingewaard. Ressen had 137 inwoners op 1 januari 2020.[2]

Centraal in het dorp staat een kleine romaanse kerk (de Hervormde kerk), die grotendeels is gemaakt van tufsteen. De toren is 12e-eeuws en het schip is wellicht nog iets ouder. Beide zijn versierd met boogfriezen. Het gotische koor is 15e-eeuws. Afgezien van de kerk telt Ressen nog drie rijksmonumenten: twee oude boerderijen (De Woerdt en Het Grote Meer), en de voormalige pastorie van de Hervormde kerk.

Nabij Ressen bevindt zich Knooppunt Ressen, waar autosnelweg de A15 (Rozenburg-Ressen) de A325 (Arnhem-Nijmegen) kruist.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het begin van de christelijke jaartelling. Er zijn sporen van bewoning gevonden op de twee hoger gelegen gebieden van Ressen. In de eerste drie eeuwen van de jaartelling werd Ressen bewoond door de Bataven en later door de Franken. Aan het einde van de 7e eeuw kwam Ressen in handen van de abdij van Atrecht. Spoedig daarna kreeg Ressen zijn eerste (houten) kerkje.

Een gedeelte van Ressen is per 1 januari 1997 toegevoegd aan de gemeente Nijmegen, als onderdeel van de vinexlocatie Waalsprong. Dit deel is inmiddels als de woonwijk Ressen in Nijmegen opgenomen. Na een milieueffectrapportage werden de nieuwbouwplannen in het gebied van Ressen afgeblazen.

De opdeling van het dorp leidde in de jaren negentig tot veel protesten van de inwoners. In 1995 werd de vereniging 'Dorpsbelangen Ressen' opgericht, die ervoor heeft geijverd de samenhang van het dorp te behouden. De vereniging wist de bestuurlijke tweedeling uiteindelijk niet te verhinderen. Wel zorgden zij ervoor dat een aantal verdichtingsplannen in het dorp uiteindelijk niet zijn gerealiseerd. Ook kwam er een plan voor beschermd dorpsgezicht tot stand.

Voorheen behoorde Ressen tot de gemeente Bemmel, die per 1 januari 2001 een fusiegemeente vormde met de voormalige gemeentes Huissen en Gendt. Aanvankelijk werd deze fusiegemeente vernoemd naar gemeente Bemmel: totdat de naam in 2003 werd gewijzigd naar gemeente Lingewaard.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ressen (Lingewaard) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.