Haalderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haalderen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Haalderen (Gelderland (hoofdbetekenis))
Haalderen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,55 km²
Inwoners (2019) 2.058
Overig
Postcode 6685
Netnummer 0481[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Haalderen is een klein dorpje in de Nederlandse gemeente Lingewaard. Haalderen telde op 1 januari 2019 2.058 inwoners.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Op enkele hoge terreinen, die ’s winters niet onder water liepen, woonden zeker al vijf eeuwen voor het begin van de jaartelling boerengezinnen. Na de aanleg van de grote dijken werd de Essenpas de kern van Haalderen. Het versterkte Hof kreeg een kerk, hetgeen het begin was van Haalderen. Nederzettingen in Haalderen waren Groot Baal, Essenpas en Sallandsgoed.

Toen de kerk van Haalderen in 1595 was gesloopt hield Haalderen op parochie te zijn. Het slopen van de parochiekerk was een bedreiging voor het voortbestaan van het dorp, evenals dijkdoorbraken. Inwoners van Haalderen vertrokken naar plaatsen als Bemmel. In 1933 kreeg Haalderen weer een kerk, een ontwerp van Hendrik Willem Valk, nadat het al in 1918 een school kreeg. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd maar is daarna weer volledig opgebouwd.

In 1947 werd als werkgelegenheidsproject pottenbakkerij Het Ambacht Haalderen opgericht.

Het hertenpark. Dit is een veld met wat dieren midden in het dorp. Zalencentrum De Kolk. Er is ook een klein bos in Haalderen, hier lopen vaak mensen. Haalderen heeft ook een school: Basisschool de Wieling. Deze school heeft rond de 250 leerlingen

Dijkdoorbraken[bewerken]

De rivier de Waal heeft in de 14e en 15e eeuw herhaaldelijk verwoestingen aangericht in het dorp. Een overblijfsel van de dijkdoorbraak van 1740 in het grensgebied van Haalderen en Bemmel is de kolk Ronduit (in Bemmel bij de manege). De ergste doorbraak is echter die van 19 maart 1784 geweest, waarbij Haalderen praktisch van de kaart verdween. De Waal brak op twee plaatsen door de dijk, waarvan twee diepe kolken binnendijks nu nog de overblijfselen zijn. Van de dijkdoorbraken zijn drie kolken nog zichtbaar: de Grote Kolk, de Kleine Kolk en de Groene Kolk.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Voorzieningen[bewerken]

Er bevindt zich een klein hertenpark midden in het dorp.Er is ook een klein wandelbos. Haalderen heeft een basisschool, De Wieling. Deze school heeft rond de 250 leerlingen.

Zie ook