Angeren (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angeren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Angeren (dorp) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Angeren (dorp)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,59 km²
Inwoners (2020) 2.857
Overig
Netnummer 026[1]
Belangrijke verkeersaders N838
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Sint-Bavokerk te Angeren

Angeren is een dorp in Nederland, in de provincie Gelderland. Het dorp ligt in landstreek de Betuwe, in de gemeente Lingewaard. De plaats is gelegen aan de rivier de Rijn en de Linge, in het laagland tussen de steden Arnhem en Nijmegen. Angeren had 2.857 inwoners op 1 januari 2020.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Angeren werd in een oorkonde uit 814 of 815 al vermeld als nederzetting met een kerk, genaamd Angrina. In 1160 was Angeren een zelfstandige parochie. Dit kerkdorp groeide in de middeleeuwen uit tot een plaats met een dorpsplein, een kasteel (Kasteel Roode Wald) en een molen aan de Rijndijk. De bewoners vonden hun bestaan voornamelijk in de landbouw. De boerderijen lagen verspreid buiten de dorpskern. Sinds 1825 zorgden ook de steenfabrieken in de uiterwaarden voor werkgelegenheid.

Sinds 2001 hoort Angeren bij de gemeente Lingewaard, alhoewel deze gemeente haar huidige naam pas kreeg in 2003. Lingewaard is een fusiegemeente, die ontstaan is uit de voormalige gemeentes Bemmel, Huissen en Gendt. Aanvankelijk (van 2001 tot 2003) werd deze fusiegemeente vernoemd naar gemeente Bemmel; totdat de naam in 2003 werd gewijzigd naar Lingewaard.

Infrastructuur[bewerken]

Angeren ligt aan de N838. Dit is een provinciale weg die verloopt van Gendt naar Huissen.

Door Angeren loopt de Betuweroute; een goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de Duitse grens (enkele kilometers voorbij Zevenaar). De Betuweroute gaat bij het Angerse buurtschap Boerenhoek via een spoortunnel onder het Pannerdensch Kanaal door, en komt aan de overkant bij Groessen weer boven het maaiveld. Deze spoortunnel; genaamd Tunnel Pannerdensch Kanaal, is sinds juni 2004 in gebruik. Een deel van de boor die gebruikt werd om de tunnel te maken staat er nog als kunstobject.

Natuur en landschap[bewerken]

Het dorp ligt in het rivierlandschap en bestaat voornamelijk uit ooivaaggronden en poldervaaggronden. In het oosten van Angeren bevinden zich uiterwaarden die gedeeltelijk begroeid zijn met stukken zachthoutooibos.

Op het kerkhof naast de Sint-Bavokerk komt de korstmosparasiet Polycoccum pulvinatum voor (uit de familie Dacampiaceae). Deze soort wordt maar zelden in Nederland waargenomen.[3]

Rivierlandschap in de Angerse polder

Verenigingsleven[bewerken]

Elk jaar is er in Angeren een kinderdorp en een carnavalsoptocht. Angeren heet tijdens carnaval 'Keujesgat'. Een standbeeld van een keuje (varken) is tevens het hele jaar door te bezichtigen in het centrum van het dorp. Ook vindt jaarlijks het dauwtrappen plaats in Angeren. Hierbij gaan de dorpsbewoners in de lente te fiets met elkaar op pad in groepsverband, waarbij cafés bij het opgaan van de zon al open zijn. Verder worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd in het dorpshuis van Angeren.

Vanaf 1958 bestaat er in Angeren een rooms-katholieke scouting, genaamd 'St. Augustinus'. In de eerste jaren bestond deze alleen uit welpen en verkenners. Later werd de scouting uitgebreid met takken voor meisjes. Verder is er in het dorp nog een oldtimerclub actief genaamd 'Angerse Oldtimer Club' en een historische kring genaamd 'Historische Kring Angeren' (HKA).

Sport[bewerken]

In Angeren zijn de volgende sportverenigingen gevestigd:

Naam: Sport:
SV Angeren Voetbal
HVH Hieltjes Handbal
VC Hexagon Volleybal
TV Angeren Tennis
De IJsvogels Schaatsen
Judo Angeren Judo
Looping Angeren Tafeltennis
De Ploeg Jeu de boule
Flow Ballet

Muziek[bewerken]

In Angeren zijn de volgende muziekverenigingen gevestigd:

Naam: Type muziekvereniging:
De Deurdweilers Dweilorkest
Sint Caecilia Harmonieorkest
Drumfanfare St. Bavo Drumfanfare (van Schuttersgilde St. Bavo)
Zang en Vreugde Seniorenkoor (van SASA-Angeren)
De Bavootjes Kinderkoor (van de parochiekerk)

Bekende personen[bewerken]

Bekende personen die in Angeren zijn geboren, er wonen, of gewoond hebben zijn:

Trivia[bewerken]

  • Sinds het voorjaarsfeest Lentekriebels in 2009 heeft Angeren een eigen dorpsvlag.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]