Angeren (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angeren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Angeren (Gelderland)
Angeren
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,59 km²
Inwoners (2020) 2.870[1]
(299 inw./km²)
Overig
Netnummer 026[2]
Woonplaatscode 3133
Belangrijke verkeersaders N838
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Sint-Bavokerk te Angeren

Angeren is een dorp in Nederland, in de provincie Gelderland. Het dorp ligt in landstreek de Betuwe en valt onder de gemeente Lingewaard. De plaats is gelegen aan de rivieren de Nederrijn en de Linge, in het laagland tussen de steden Arnhem en Nijmegen. Angeren had 2.857 inwoners op 1 januari 2020.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Angeren werd in een oorkonde uit 814/815 al vermeld als nederzetting met een kerk, genaamd Angrina. In 1160 was Angeren een zelfstandige parochie. Dit kerkdorp groeide in de middeleeuwen uit tot een plaats met een dorpsplein, een kasteel (Kasteel Roode Wald) en een molen aan de Rijndijk. De bewoners vonden hun bestaan voornamelijk in de landbouw. De boerderijen lagen verspreid buiten de dorpskern. Sinds 1825 zorgden ook de steenfabrieken in de uiterwaarden voor werkgelegenheid.

Sinds 2001 hoort Angeren bij de gemeente Lingewaard, alhoewel deze gemeente haar huidige naam pas kreeg in 2003. Lingewaard is een fusiegemeente, die ontstaan is uit de voormalige gemeentes Bemmel, Huissen en Gendt. Aanvankelijk (van 2001 tot 2003) werd deze fusiegemeente vernoemd naar de gemeente Bemmel: totdat de naam in 2003 werd gewijzigd naar Lingewaard.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Door Angeren loopt de N838. Dit is een provinciale weg die (via Angeren) van Gendt naar Huissen verloopt.

Ook loopt de Betuweroute door het grondgebied van Angeren. Dit is een goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de Duitse grens (enkele kilometers voorbij Zevenaar). De Betuweroute gaat bij de Angerense buurtschap Boerenhoek via een spoortunnel onder het Pannerdensch Kanaal door, en komt aan de overkant (bij Groessen) weer boven het maaiveld uit. Deze spoortunnel, genaamd Tunnel Pannerdensch Kanaal, is sinds juni 2004 in gebruik. Een deel van de boor die gebruikt werd om de tunnel te maken bleef staan als monumentaal kunstobject.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Grenspaal Angeren-Huissen op de Rijndijk

Fysisch-geografisch gezien ligt Angeren in het Gelderse rivierlandschap van de Over-Betuwe. Het grondgebied van de plaats bevat veel ooivaaggronden en poldervaaggronden. In het oosten van Angeren bevinden zich uiterwaarden van de Nederrijn, waar men karakteristieke ecotopen van het rivierengebied kan bezichtigen, waaronder bijvoorbeeld zachthoutooibossen en kolken. De riviernatuur van Angeren is gekoppeld aan het grensoverschrijdende Natura 2000-gebied de Gelderse Poort.

Op het kerkhof naast de Sint-Bavokerk komt de korstmosparasiet Polycoccum pulvinatum voor (uit de familie Dacampiaceae). Deze soort wordt maar zelden in Nederland waargenomen.[4]

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar is er in Angeren een kinderdorp en een carnavalsoptocht. Angeren wordt tijdens de carnaval Keujesgat genoemd. Een standbeeld van een keuje (varken) is tevens het hele jaar door te bezichtigen in het centrum van het dorp. Ook vindt jaarlijks het dauwtrappen plaats in Angeren. Hierbij gaan de dorpsbewoners in de lente te fiets met elkaar op pad in groepsverband, waarbij cafés bij het opgaan van de zon al open zijn. Verder worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd in het dorpshuis van Angeren.

Vanaf 1958 bestaat er in Angeren een scouting, genaamd 'St. Augustinus'. In de eerste jaren bestond deze alleen uit welpen en verkenners. Later werd de scouting uitgebreid met takken voor meisjes. Verder is er in het dorp nog een oldtimerclub actief genaamd 'Angerse Oldtimer Club' en een historische kring genaamd 'Historische Kring Angeren' (HKA).

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Angeren zijn de volgende sportverenigingen gevestigd:

Naam: Sport:
SV Angeren Voetbal
HV Angeren Handbal
VC Hexagon Volleybal
TV Angeren Tennis
De IJsvogels Schaatsen
Judo Angeren Judo
Looping Angeren Tafeltennis
De Ploeg Jeu de boule
Flow Ballet
The Stars Dans

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In Angeren zijn de volgende muziekverenigingen gevestigd:

Naam: Type muziekvereniging:
De Deurdweilers Dweilorkest
Harmonie Angeren Harmonieorkest
Drumfanfare St. Bavo Drumfanfare (van Schuttersgilde St. Bavo)
Zang en Vreugde Seniorenkoor (van SASA-Angeren)
De Bavootjes Kinderkoor (van de parochiekerk)

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen die in Angeren zijn geboren, er wonen, of gewoond hebben zijn:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Angeren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.