Fort Westervoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fort Westervoort borstwering met bijmuren van Kees Korvinius

Fort Westervoort is in 1865 gebouwd ten oosten van Arnhem als onderdeel van de IJssellinie die dienstdeed tot in 1940 (niet te verwarren met de IJssellinie uit de Koude Oorlog).

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Het fort is in 1940 de locatie geweest van de eerste gevechtshandelingen op Nederlands grondgebied. Op 10 mei 1940 om 4.45 uur wordt vanuit het fort de brug over de IJssel opgeblazen door Adjudant Van Viersen om zodoende de Duitse invasie te stuiten. Ongeveer 15 Duitse militairen bevonden zich op de brug ten tijde van de explosie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het fort in Duitse handen. Aan het einde van de oorlog geven de Duitse bezetters zich snel over na een zware beschieting.

Bij de aanleg van de Pleijweg is de omgeving van het fort drastisch veranderd. Desondanks heeft men het fort zo veel mogelijk intact gehouden en is het met enige moeite nog te bereiken. Omdat de weg rakelings lang het fort gaat, wat een schrikreactie bij automobilisten teweeg zou kunnen krijgen, is het fort door kunstenaar Wim Korvinus in 1983 voorzien van hoge bijmuren.[1]

Ter plaatste staat een gedenksteen[2].

Anno augustus 2012 is het hele terrein zwaar overwoekerd en dichtgegroeid met onder andere hoge brandnetels en is de bebouwing en de gedenkplaats vrijwel onmogelijk meer te bereiken. Voor de jaarlijkse herdenking wordt dit echter gemaaid, zodat de gedenkplaats wederom bereikbaar is. In de maanden april en mei 2015 is het Fort Westervoort in het weekend toegankelijk voor publiek.[3]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. (nl) Brugman, Eddy, Fort Westervoort. Geraadpleegd op 2012-01-08.
  2. (nl) Oorlogsmonumenten. Geraadpleegd op 2012-01-08.
  3. http://www.westervoortplaza.nl/2015/04/12/openstelling-fort-westervoort-12-april-tot-10-mei/