Oliecentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oliecentrale is een elektriciteitscentrale gestookt op olie (diverse soorten) en werkt hetzelfde als een aardgascentrale. De olie wordt met behulp van stoom verwarmd en verneveld, waarna het in de ketel tot verbranding wordt gebracht.

Ketels gestookt met olie hebben een ander warmtepatroon dan de gas gestookte eenheden. Dit heeft te maken met de soort warmte die olie afgeeft in vergelijking met gasbranders. Bij een olievlam heb je veel meer stralingswarmte, terwijl gas veel meer convectiewarmte geeft.

In sommige centrales wordt thans (2005) geëxperimenteerd met alternatieve oliën. Waar vroeger veel zware stookolie werd verbrand, is men nu overgegaan op de verbranding van zonnebloemolie en dergelijke producten. Hiermee wordt voldaan aan de opwekking van groene stroom. Dit is onder andere het geval bij de Centrale Harculo, aan de IJssel bij Zwolle.

Oliecentrale is ook de naam van een olieleveranciersbedrijf op de zakelijke markt voor brandstoffen en smeermiddelen in Nederland en verbonden met Shell.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]