Rhederlaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhederlaag
Rhederlaag (Gelderland (hoofdbetekenis))
Rhederlaag
Situering
Stroomgebied Gelderse IJssel
Coördinaten 51° 60′ NB, 6° 3′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 3 km²
Soort water zandgat
Gemiddelde diepte 5,5 m
Maximale diepte 30 m
Overig
Eiland(en) Het Pannen Eiland
Plaatsen Giesbeek, Lathum
Foto's
Kunstwerk één aan de Rivierweg
Kunstwerk één aan de Rivierweg
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Rhederlaag is een recreatiegebied in de Nederlandse gemeente Zevenaar. Rondom circa 300 hectare uitgegraven wateroppervlakte grenzend aan de Gelderse IJssel liggen diverse recreatiebedrijven, -organisaties en -voorzieningen. Het gebied ligt in de Liemers, ten zuiden van Rheden en ten noorden van de dorpen Giesbeek en Lathum. Op een schiereiland is de (buitendijkse) woonwijk Riverparc ontwikkeld.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kwam de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij met de plannen om het gebied om te vormen tot een recreatieplas. De behoefte hieraan werd groot geacht, mede om de nabijgelegen Posbank te ontlasten, die te veel toeloop van toeristen zou ondervinden en daardoor werd 'platgetrapt'.

Aanvankelijk lagen hier een tweetal grote meanders van de IJssel. Bij de kanalisatie van dit deel van de IJssel is eind jaren zestig de bocht bij Giesbeek en Lathum afgesneden. Een kleinere afsnijding vond enkele jaren later plaats bij De Steeg, in samenhang met de aanleg van een autosnelweg (de huidige A348).[1] Op diverse plaatsen werd al klei gewonnen voor steenfabrieken, zoals in de Lathumse waard en de Vaalwaard. In 1971 startte de grootschalige zandwinning waardoor in enkele decennia het grootste deel van het gebied onder water kwam te staan. Het zo ontstane Rhederlaag bestaat uit Lathumse Plas, Westerplas, Gieseplas en Valeplas. Tussen de Valeplas en de Gieseplas is nog een deel van de oude loop van de IJssel te herkennen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied wordt uitgebaat door de eigenaar Leisurelands. Op zomerse dagen genieten vele mensen van de stranden en het open water. Er is ook ruimte voor meerdaags verblijf in campings en jachthavens[2]. De Marsweg is de belangrijkste ontsluitingsweg vanuit het dorp Lathum. Vanuit het noorden (Rheden en de Posbank) kunnen wandelaars en fietsers via Rhedens veer over de IJssel op de Marsweg komen[3]. Op het Rhederlaag zelf is ook een veerverbinding aanwezig tussen de beide oevers van de grote plas[4]. Met beide pontjes is er een interessant fietsommetje tussen Lathum, Rheden en Giesbeek. Waarbij ook een bezoek kan worden gebracht aan het naastgelegen natuurgebied Koppenwaard.

In het gebied zijn nog steeds plannen voor verdere zandwinning waarmee het wateroppervlak verder kan worden vergroot. In 2017 hebben gemeente Zevenaar, Provincie Gelderland, Leasurelands en ontzander K3 Delta afgeproken dat nog zand mag worden gwonnen op een tweetal locaties[5].

Rijkswaterstaat is in 2015 gestart met onderzoek om een overnachtingshaven voor de beroepsvaart in de Valeplas te ontwikkelen. Volgens planning dient deze haven in 2022 gereed te zijn[6].

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]