Tredmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Door een os aangedreven molen te Salem (Illinois)
Kopergravure van een mens-aangedreven tredmolen voor het malen van graan.

Een tredmolen is een molen die door spierkracht van mensen of dieren in beweging wordt gebracht. De aandrijving bestaat uit een groot rad met treden. De treden zitten aan de binnenkant of de buitenkant. Door in of over het rad te lopen wordt de tredmolen aangedreven. Kenmerkend voor de tredmolen is dat de looprichting altijd (schuin) omhoog is en het gewicht van mens of dier wordt verplaatst. De zwaartekracht speelt bij de tredmolen een belangrijke rol, dit in tegenstelling tot bij de rosmolen.

Een tredmolen kan gebruikt worden voor het pompen van water, voor het malen van graan en om een hijskraan aan te drijven. Daarnaast zijn tredmolens ook vaak te vinden als speeltoestel in speeltuinen. Deze tredmolens, die geen treden hebben, hebben soms in het midden of aan de bovenkant een handgreep waar je je tijdens het lopen in of op de molen aan vast kunt houden.

Tredmolen voor knaagdieren[bewerken]

Een tredmolen is ook een molen waar knaagdieren in rennen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan een hamster die wanneer het donker is actief wordt. Dan kan dit diertje urenlang in z'n tredmolentje rennen.

Tredmolens in België[bewerken]

  • Brugge (aan de Dampoort): Reconstructie van de "kraan" waarin de gevangenen vroeger moesten rondlopen. Deze stond oorspronkelijk op de Jan van Eyckplaats, maar werd daar in brand gestoken. Hij werd gerestaureerd en verplaatst naar waar hij nu staat.
  • openluchtmuseum Bokrijk: Reconstructie van een oude hondenmolen
  • Diepenbeek: Hondenmolen
  • Heule: Hondenmolen aan het Hof van Heule. Deze is in verval maar is toch nog een mooi bewaard element in het landschap.
  • Saint-Hubert: Reconstructie van een hondenmolen aan het openluchtmuseum Fourneau Saint-Michel. Deze molen wordt gebruikt als ijzersmeedmolen.

Trivia[bewerken]

Figuurlijk betekent het dat je als je "In de tredmolen loopt" je steeds hetzelfde geestdodende werk moet doen.

Externe link[bewerken]