Hamsters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Hamster voor het artikel over de wilde hamstersoort.
Hamsters
Russische of Siberische dwerghamster
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Onderfamilie
Cricetinae
Fischer, 1817
Goudhamster
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hamsters op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Hamsters (Cricetinae) zijn een onderfamilie van de Cricetidae die voorkomt in Azië en Europa. Een aantal soorten hamsters kunnen als huisdier worden gehouden. Hamsters zijn het nauwste verwant aan de Noord-Amerikaanse Neotominae. De bekendste soorten zijn de gewone hamster (Cricetus cricetus), die ook in Nederland en België voorkomt, en de goudhamster, ook Syrische hamster genoemd (Mesocricetus auratus), die veel als huisdier wordt gehouden.

Hamsters als huisdier[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vijf soorten hamsters die als huisdier worden gehouden. Ten eerste is er de wat grotere goudhamster (Mesocricetus auratus). De naam goudhamster stamt uit de tijd dat ze slechts in de oorspronkelijke gouden wildkleur voorkwamen. Tegenwoordig bestaan er meerdere kleurvarianten, waardoor de term Syrische hamster gepaster is. Verder zijn er vier dwerghamstersoorten: de Russische of Siberische dwerghamster (Phodopus sungorus sungorus), Campbells dwerghamster (Phodopus sungorus campbelli), de Roborovskidwerghamster (Phodopus roborovskii) en de Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus). Laatstgenoemde behoort als enige tot de familie van de ratachtige hamsters. In dierenwinkels treft men voornamelijk Syrische hamsters en Russische dwerghamsters aan, maar Campbells dwerghamster en Roborovskidwerghamsters winnen aan populariteit.[bron?] Dwerghamsters variëren ook nog eens in verschillende maten, de Roborovskidwerghamsters is hiervan het kleinste. Ze leven vooral op steppen, maar ook op landbouwgrond, met name op leemgronden. Een hamster wordt gemiddeld anderhalf tot drie jaar oud. In uitzonderlijke gevallen kunnen hamsters leeftijden van vier jaar of ouder bereiken.

De meeste hamsters zijn solitaire dieren. Syrische hamsters en Chinese dwerghamsters zijn solitair, dus ook in gevangenschap moeten ze alleen in een kooi gehouden worden. Meerdere dieren in één kooi leidt tot conflicten met als gevolg de dood van een van beide hamsters. Roborovskidwerghamsters, Russische dwerghamster en de Campbells dwerghamster[bron?] zijn wel groepsdieren en kunnen ook in gevangenschap met meerdere bij elkaar gehouden worden. Ook kunnen Russische en Campbells dwerghamster met elkaar gehouden worden. Toch zijn niet alle hamsters gesteld op gezelschap en kan het voorkomen dat ook bij deze soort de hamsters afzonderlijk gehouden moeten worden.[bron?]

Hamsters geven wel geur af en in gevangenschap is het aangewezen de kooi wekelijks gedeeltelijk schoon te maken. Vrouwelijke Syrische hamsters kunnen een wat sterkere geur afscheiden als ze in hun vruchtbare periode zitten, eens in de vier dagen.

Gedrag in gevangenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hamsters zijn schemerdieren en brengen de dag grotendeels slapend door in een holletje of nestje dat ze in hun kooi van krantensnippers, wc-papier, hooi of bedding zullen bouwen. Er zijn ook watten van puur katoen te koop, maar deze producten zorgen voor verstrikking en verstikken, waardoor je hamster gestrest raakt en bij verstikking kan komen te overlijden.

Hamsters hebben genoeg lichaamsbeweging nodig. Hierin kan worden voorzien door een veilig loopwiel. Een veilig loopwiel is aan één zijkant gesloten. Aan deze zijde bevindt zich het draaipunt van het wiel, waarmee het wiel bevestigd is aan de kooi of aan een steun. De andere zijde van een veilig loopwiel is open en kent geen draaipunt. Een onveilig loopwiel heeft aan beide zijden een draaipunt en een spaak. Als een hamster tijdens het hardlopen in een onveilige wiel naar opzij beweegt, krijgt hij een klap van de spaak, soms met de dood tot gevolg. Het loopoppervlak mag geen spijlen bevatten, maar moet dicht zijn. Dit om te voorkomen dat de hamster uitglijdt en hierdoor klem komt te zitten tussen de spijlen. Ook moet een looprad groot genoeg zijn voor de hamster, de rug van de hamster moet altijd recht staan en niet hol, hierdoor kunnen de ruggenwervels vergroeien wat pijnlijk is voor je hamster. een Syrische hamster moet een wiel van minimaal 30 centimeter doorsnee. de dwerghamsters moeten een wiel van minimaal 20 centimeter doorsnee. als je meerdere hamsters bij elkaar hebt, heb je meer wielen nodig, voor elke hamster minimaal 1 wiel erbij.

Doordat hamsters veel bewegen in het wild, is een ruime kooi noodzakelijk. Voor alle soorten hamsters is een kooi van 80x50 cm minimaal. Voor Syrische hamsters liever nog groter. Tekenen van een te kleine kooi is knagen aan spijlen en overmatig gebruik van het wiel.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Hamsters eten vooral zaden en andere plantaardige voedingsstoffen, maar ook dierlijke eiwitten zijn zeer belangrijk aangezien ze in de natuur ook insecten eten. In de dierenwinkel is hamstervoer verkrijgbaar, maar let daarbij op het eiwitgehalte. 15 à 20%, bij voorkeur 20%, is ideaal. Ze eten meer bepaald het volgende: pindanoten (deze zijn erg vet), zonnebloempitten, af en toe verse sla, bonen, kip, erwten, krenten, fruit, noten en ze lusten ook droog brood. Maar het blijft belangrijk om het hoofdvoedsel te geven en niet alleen de vorige opgenoemde zaken. Coprofagie, het eten van eigen ontlasting, komt ook voor bij deze knaagdieren en dient om voedingsstoffen op te nemen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt.

In de natuur worden hamsters vaak door vossen, marters en uilen opgegeten.

Ziekten[bewerken | brontekst bewerken]

Hamsters hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid, toch kan een simpele verkoudheid een hamster al fataal worden. Een gezonde hamster, kijkt levendig uit zijn ogen en heeft een zachte, egale vacht. Bij een zieke hamster is de vacht erg dof en open, waarbij het lijkt of de vacht vochtig is. Het dier zit dan meestal in elkaar gedoken en heeft, ook tijdens het lopen, een hoge rug. Dierenartsen weten vaak niet hoe ze een hamster moeten behandelen, omdat het kleine dieren zijn. De grootste gevaren zijn er voor de Syrische hamster, dit zijn tocht en vocht. Wanneer een hamster ziek is, heeft het vooral een rustige schemerige omgeving nodig. Stress, drukte en lawaai kunnen de genezing van een hamster tegenwerken. Een hamster moet het niet te warm en niet te koud hebben. Een omgeving met een temperatuur van tussen de 20 en 21 graden is goed. Niet alleen de hamster, maar ook andere knaagdieren overlijden vaak binnen een paar dagen wanneer er geen dierenarts bezocht wordt om het dier te genezen.

Verkoudheid[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een van de meest voorkomende ziekten bij hamsters. Dit kan voorkomen worden door het verblijf op een goede plek te zetten. Gezonde hamsters kunnen wel degelijk lage temperaturen verdragen, maar in combinatie met vocht worden ze verkouden. Hierbij gaat een hamster niezen en krijgt een natte neus. Wanneer de verkoudheid verergert, zal de hamster reutelend gaan ademen, en wordt de neus alsmaar natter. De ademhaling is dan ook duidelijk te horen. Wanneer er vervolgens een dierenarts bezocht wordt, zal deze hoogstwaarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Het is hierbij goed om de hamster in een tochtvrij, warm, verblijf te plaatsen van 22 tot 25 graden Celsius.

Diarree[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere te veel vochthoudende voeding (zoals groente en fruit) kan diarree veroorzaken.

Diarree ontstaat bij een hamster vaak door onjuiste voeding, zoals te veel vochthoudende voeding (bijvoorbeeld groente en fruit), vies drinkwater, bedorven voedsel, tocht, vocht, of een combinatie van deze dingen. Het kan ook liggen aan een plotselinge verandering van het voer. Wanneer een hamster gewoon de juiste voeding krijgt is de kans op diarree dus klein. Wanneer een hamster wel diarree krijgt heeft dit meestal een dodelijke afloop. Wanneer het toch voorkomt dat een hamster diarree krijgt is het belangrijk hem alleen nog maar droog brood, gekookte rijst of knäckebröd te geven. Het drinkwater moet vervangen worden door lauwe kamillethee. Voor de hygiëne moet de bodembedekking en het nestmateriaal uit het verblijf twee maal per dag verschoond worden. Het verblijf moet ontsmet worden wanneer het dier weer beter is.

Natte staart[bewerken | brontekst bewerken]

Natte staart (ook wel natstaart genoemd) is een bijzondere erge vorm van diarree die wordt veroorzaakt door de bacterie Lawsonia intracellularis. Veel knaagdieren overlijden er al binnen 48 uur aan. Hamsters die aan deze ziekte lijden hebben constant een natte anus en staart. Soms is er verlies in de conditie van de vacht. Ook willen ze niet eten en zijn ze lusteloos. Met medicijnen van de dierenarts is de ziekte te genezen. De aandoening is besmettelijk, daarom dient het hamsterverblijf volledig te worden ontsmet. De genoemde bacterie kan hier namelijk tot drie weken lang overleven.

Gezwellen, tumoren en abcessen[bewerken | brontekst bewerken]

Gezwellen en tumoren komen niet vaak bij hamsters voor. Als het zich voordoet is het meestal op latere leeftijd. De meest voorkomende gezwellen zijn die aan de melkklieren van de vrouwtjes. Een gezwel kan ook een gevolg zijn van huidkanker en onderhuidse infecties. In tegenstelling tot andere knaagdieren, hebben Syrische hamsters niet vaak last van tumoren of gezwellen. Een gezwel hoeft niet altijd een tumor te zijn, maar het kan ook een abces zijn. Een abces kan door een dierenarts eenvoudig worden opgemaakt en schoongemaakt. Bij een tumor is een operatie niet zinvol, wanneer een hamster op hoge leeftijd is. Hoe langer men wacht met naar de dierenarts te gaan, hoe slechter de situatie van een gezwel of tumor zal worden.

Huidziekten[bewerken | brontekst bewerken]

Huidziekten komen niet vaak voor bij hamsters. Sommige hamsters krijgen huidmijt. Het is een erg schadelijke parasiet die in de huid van de hamster kruipt. Huidmijt is niet of nauwelijks zichtbaar. Het veroorzaakt eczeem en korsten. Soms kan binnen een maand de hele huid worden aangetast. Er is een geneesmiddel te koop dat kan worden gehaald bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak. Vaak moet de besmette hamster in een bad worden gedaan met het geneesmiddel. De hamster moet vervolgens goed afgedroogd worden om geen kou te vatten en naar een omgeving van minimaal 25 graden Celsius gebracht worden.

Hamsters kunnen soms ook last hebben van huidschimmel. Er zitten dan kleine witte schilfertjes aan de oren of aan de neus. Huidschimmel is besmettelijk voor zowel mens als dier. Het is eenvoudig te behandelen door een dierenarts met probate middelen tegen schimmel. Wanneer er niets aan gedaan wordt, kan de hamster snel anderen ziekten oplopen.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een vrouwtje kan zes keer per jaar jongen krijgen. Meestal zijn dit er 4 tot 14 per keer. De moeder draagt haar jongen maar 15 tot 17 dagen in de buik. Wanneer een hamster geboren wordt, weegt deze maar 1,5 tot 2 gram. Wanneer een nest hamsters geboren wordt zijn ze nog kaal. Om warm te blijven gaat de moeder op het nest liggen. Na twee weken is het hamsterjong volledig behaard en opent deze de ogen en oren, met drie weken is een hamsterjong zelfstandig. Op een leeftijd van vier weken kan de Syrische hamster al vruchtbaar zijn.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

De onderfamilie omvat de volgende geslachten:


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Huisdierengids hamster.