Russische dwerghamster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Russische dwerghamster
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Rollito--2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Cricetidae (Woelmuizen en verwanten)
Geslacht: Phodopus
Soort
Phodopus sungorus
(Pallas, 1773)
Phodopus sungorus 豆豆.JPG
Afbeeldingen Russische dwerghamster op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Russische dwerghamster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Russische dwerghamster (Phodopus sungorus) is een dwerghamster die van oorsprong uit Noord-Kazachstan komt. Het diertje wordt ook Dzjoengaarse of Siberische hamster genoemd. Het is een van de vijf soorten hamsters die als huisdier worden gehouden. Deze hamstersoort is rustiger dan bijvoorbeeld de woestijndwerghamster (P. roborovskii) en vaak wat tammer dan de Campbells dwerghamster (P. campbelli).

Herkomst[bewerken]

De Russische dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven door Peter Simon Pallas. In de jaren 60 kwam de wetenschapper Dr. Figala naar het Max-Planck-Instituut (West-Duitsland) met twee in het wild gevangen koppels Russische dwerghamsters. Ze waren in de omgeving van Omsk te West-Siberië gevangen.

Uiterlijk[bewerken]

Een Russische dwerghamster is bijna kogelrond met korte beentjes. Ze hebben vier teentjes en een klein duimpje aan de voorpoot en vijf teentjes aan de achterpoot. Het achterbeen is iets langer dan het voorbeen. De staart is bijna niet zichtbaar met een lengte tussen de 0,5 en 1 cm. De vacht is dicht en heeft veel onderwol. De oortjes en achtervoetjes zijn ook behaard.

Ze zijn breed en hebben zichtbare wangzakken. De ogen zijn bol en hebben een ronde vorm. Vaak zijn ze zwart van kleur, maar rode komen ook voor bij bepaalde kleuren. De oren zijn klein, rond (met een knikje) en van binnen een beetje behaard.[2]

Leefwijze[bewerken]

Een Russische dwerghamster is, net als alle andere soorten dwerghamsters (behalve de Roborovski dwerghamster), solitair.[3] In gevangenschap (in een kleine ruimte) gaat het houden van twee dieren van hetzelfde geslacht of een groep vaak mis en is daarom af te raden. Het koppelgewijs fokken gaat heel erg goed.

Wintervacht[bewerken]

Kenmerkend aan de Russische dwerghamster is dat deze een wintervacht kan aanmaken.[4] Russische dwerghamsters zijn de enige hamsters die een wintervacht aanmaken tijdens de winter. Ze houden geen winterslaap zoals andere hamsters dat kunnen doen, maar ze kunnen wel in een soort rustfase terechtkomen, ook wel winterrust genoemd.[5]

Soortgenoten[bewerken]

Campbells dwerghamster is een ver familielid van de Russische dwerghamster, in de wetenschap worden ze als twee aparte soorten gezien. Door onwetendheid worden deze twee weleens gekruist, maar dat gaat echter heel vaak mis en het vrouwtje kan overlijden. Soms lukt het wel, maar het nageslacht is dan meestal onvruchtbaar. Door zeer ervaren fokkers is het gelukt om succesvol door te kruisen en op deze wijze bepaalde kleurslagen van de ene soort naar een andere over te brengen.

Verzorging[bewerken]

Als huisdier vergt de Russische dwerghamster weinig onderhoud: dagelijks vers drinkwater, iedere dag het voer controleren (verse groente en fruit bederft snel), de kooi schoonmaken, ze van voldoende speeltjes voorzien en het diertje een rustig plekje bieden om zich in te verschuilen. De meeste Russische dwerghamsters vinden het heel fijn om eens in de paar dagen een zandbad te nemen. Zand heeft een schurende en reinigende werking, dit houdt de vacht mooi en schoon. Daarnaast werkt het zand verkoelend wat fijn is tijdens warmere dagen. Gebruik echter geen schelpenzand voor het zandbakje. Dat is te scherp voor zowel de huid als de vacht. Gewone aarde of zand uit de tuin is ook af te raden, het kan immers luizen, mijten en/of ander parasieten en ongedierte bevatten.

Voor een goede tandverzorging kan men wilgentakken aanbieden voor het knagen. Russische dwerghamsters hebben zoals alle knaagdieren doorgroeiende tanden die ze moeten slijten door te knagen. De nageltjes slijten vaak op een natuurlijke manier tijdens het klimmen en rondlopen. Is dit echter niet het geval dan is het verstandig de nageltjes met een klein nagelschaartje bij te knippen.

De diertjes zijn vrij gemakkelijk handtam te maken. Russische dwerghamsters hebben vaak een ritme van vier uur slapen en zijn dan even wakker om te eten en te drinken. Het zijn geen echte nachtdieren, maar schemerdieren. Ze worden vaak in de avond wakker en worden dan heel actief, daardoor is het niet verstandig om de kooi op een slaapkamer te plaatsen.

Huisvesting[bewerken]

De Russische dwerghamster heeft een kooi nodig van minimaal 80 x 40 cm (grondoppervlak). Hoe groter de kooi, hoe beter. Zowel een traliekooi als een aquarium zijn geschikt, zolang er voldoende schuilmogelijkheden zijn. Hamsters zijn prooidieren en voelen zich veilig in een ruimte met veel verstopplekjes. Hamsters zijn van nature gravers en hebben daarom het liefst een laag bodembedekking van 20 cm. Hamsters zijn daarentegen geen goede klimmers, omdat zij diepte niet goed kunnen inschatten. Een looprad tussen de 17 en 25 cm is wenselijk, omdat de hamster in de natuur veel kilometers rent.

Voeding[bewerken]

Het is belangrijk dat de voeding van de Russische dwerghamster is afgestemd op de behoefte van het diertje.[6] Een goede samenstelling van het voer is dus van groot belang. Het beste is om dwerghamstervoer te geven, deze heeft de goede samenstelling. Russische dwerghamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. De hamster kan dus af en toe hondenbrokjes, kattenbrokjes, een stukje ei, een beetje yoghurt of meelwormen krijgen om de hoeveelheid dierlijke eiwitten die ze elke dag nodig hebben op peil te houden.

Geschiktheid als gezelschapsdier[bewerken]

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken werd door de Universiteit Wageningen onderzoek gedaan naar de geschiktheid als gezelschapsdier van enkele soorten. Phodopus sungorus kreeg indexcijfer 6, wat betekent dat hij geen gevaar vormt voor de mens. Hij werd echter totaal ongeschikt als gezelschapsdier bevonden.[7] In een brief aan de Kamer heeft staatssecretaris Dijksma de aanbevelingen van het onderzoek overgenomen. De Russische dwerghamster komt daarom niet voor op de Positieflijst van dieren die gehouden mogen worden onder speciale randvoorwaarden.[8] Voor de op 1 januari 2014 nog gehouden dieren zal een overgangsregeling en fokverbod gelden. Uiteindelijk is de positieflijst op 1-1-2015 nog steeds niet in gebruik genomen, omdat er bezwaren waren met betrekking tot de wetenschappelijke onderbouwingen evenals het mogelijk strijdig zijn met Europese regelgeving. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe positieflijst.[9]