Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het MPI voor Psycholinguïstiek

Het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek is een instituut voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de psycholinguïstiek, gevestigd in Nijmegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het instituut is een onderdeel van de Duitse Max-Planck-Gesellschaft en is het enige instituut van deze organisatie dat zich in Nederland bevindt. Het ligt op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek van het Max Planck Instituut concentreert zich op taalbegrip, taalproductie, taalverwerving en de relatie tussen taal en cognitie. Er werken ongeveer 135 mensen.

Het MPI voor Psycholinguïstiek bestaat sinds 1980. Het heeft vier wetenschappelijke directeuren die elk verantwoordelijk zijn voor één van de wetenschappelijke secties: Anne Cutler (taalbegrip), Wolfgang Klein (taalverwerving), Peter Hagoort (taalproductie) en Stephen Levinson (taal en cognitie). Eerder was William Marslen-Wilson directeur van de sectie taalbegrip en was Willem Levelt directeur van de sectie taalproductie.

Het instituut participeert in het in 1999 opgerichte F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, ook in Nijmegen.

Externe link[bewerken]