Max-Planck-Gesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max-Planck-Gesellschaft
Hoofdgebouw Max-Planck-Gesellschaft te München
Structuur
Werkgebied wetenschappelijk onderzoek
Plaats München, Vlag van Duitsland Duitsland
Media
Website http://www.mpg.de

De Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V. (afgekort MPG) is een Duitse onafhankelijke organisatie voor wetenschappelijk onderzoek. Ze werd in 1948 opgericht als opvolger van de Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft en werd genoemd naar de Duitse natuurkundige Max Planck. De Generalverwaltung, de directie van de MPG, is gevestigd in München.

De Max-Planck-Gesellschaft heeft 80 instituten voor verschillende wetenschappelijke disciplines, de Max Planck Instituten (MPI), waarvan de meeste zich in Duitsland bevinden. In Nederland zijn twee MPI gevestigd: het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen en het Max Planck Instituut voor Complexe Vloeistofdynamica in Enschede. Ook de Bibliotheca Hertziana, een kunsthistorisch instituut in Rome, en het Kunsthistorisches Institut te Florence zijn vestigingen buiten Duitsland. Bij de verschillende instituten van de organisatie zijn zo'n 12.300 mensen werkzaam.

Elke zeven jaar onderzoekt de Max-Planck-Gesellschaft of de verschillende instituten belangrijke resultaten hebben behaald, nog voldoende potentieel hebben en voortzetting verdienen. In de loop der jaren is een klein aantal instituten op deze manier opgeheven.

In 1999 en 2006 was het Max-Planck-Institut für biophysikalische Chemie te Göttingen nauw betrokken bij projecten die de Duitse Toekomstprijs ontvingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Max Planck Institutes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.