Hamsteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Van hamsteren is sprake als er voorafgaand aan een verwachte periode van schaarste (bijvoorbeeld in geval van een dreigende oorlog) extra grote voorraden van voeding worden ingeslagen. Ook niet-voedingsproducten kunnen worden gehamsterd in tijden van schaarste, zoals benzine. Wanneer iemand een voorraad opbouwt door het eigen gebruik terug te dringen (omdat bijvoorbeeld het product gerantsoeneerd of te duur is om bij te kopen) kan men eveneens van hamsteren spreken. In alle gevallen geldt immers: wie bewaart die heeft wat.

De term is afgeleid van de hamster, die voedsel in zijn grote wangzakken kan opslaan om het te vervoeren naar zijn voorraad. In het algemeen spreekt men van hamsteren wanneer men een voorraad aanlegt voor eigen gebruik. Wanneer men de bedoeling heeft het goed later weer te verkopen tegen een door de schaarste hogere prijs, spreekt men eerder van speculatie. De scheidingslijn is uiteraard vaag en niet altijd even duidelijk te herkennen. .

Men tracht bij chronische schaarste vaak hamsteren te voorkomen of te bestrijden, omdat het ertoe leidt dat de schaarste verergert, omdat het grootste deel van de beschikbare hoeveelheid van het product nu in handen van een beperkt aantal individuen is. Dit zal op zijn beurt weer de prijs (nog verder) opdrijven. Dit wordt temeer als kwalijk gezien waar het essentiële goederen betreft, zoals voedsel en water. Hamsteren kan in dat geval worden bestreden door rantsoenering door middel van distributiebonnen, zoals in Nederland in de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Men spreekt van verzamelzucht, als het verzamelen van spullen dwangmatig is.

Trivia[bewerken]

  • De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn gebruikt de term hamsteren tijdens de zogenaamde hamsterweken, een jaarlijks terugkerende reclame- en actiecampagne.
  • In periodes van sterke inflatie worden producten gehamsterd die hun waarde behouden.

Zie ook[bewerken]