Verzamelzucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Appartement van een dwangmatige verzamelaar

Beluister

(info)

Verzamelzucht of verzamelwoede is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-IV indeling deel uit maakt van het obsessieve-compulsieve spectrum. Verzamelzucht is doorgaans egosyntoon, dat wil zeggen dat de persoon zich er prettig bij voelt. Behandeling van verzamelwoede met serotonineheropnameremmers, middelen die bij de meeste obsessieve-compulsieve aandoeningen effect sorteren, blijkt in de meeste gevallen geen effect te hebben.[1] Wel is een kortdurende succesvolle behandeling met antipsychotica gedocumenteerd.

Iemand met verzameldrang is vrijwel de hele dag bezig met het verzamelen, waarbij de persoon zelf dit niet als problematisch ervaart. Vaak wordt het zelfs als nuttig en aangenaam gezien.

Men spreekt van hamsteren als het verzamelen van spullen uit noodzaak, bijvoorbeeld in tijden van schaarste, wordt gedaan.

Karakteristieken van patiënten[bewerken]

Winsberg et al. beschrijven een onderzoek van 20 patiënten met verzamelzucht. Hierbij bleek dat 35% (7 van de 20) reeds voor het 12e levensjaar begon met verzamelen. 85% (17 van de 20 gevallen) had een familielid dat ook verzamelde, doorgaans (16 van de 17) in de eerste graad. 80% (16 van de 20) verzamelen kranten en tijdschriften en 80% (16 van de 20) ervoer het verzamelen als egosyntoon. Ook Fouwels en Appelhof beschrijven een geval waarbij kranten en tijdschriften verzameld werden.[2]