Guðni Thorlacius Jóhannesson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guðni Thorlacius Jóhannesson
Guðni Th. Jóhannesson (2017-03-30).jpg
Geboren 26 juni 1968
Reykjavik, IJsland
Politieke partij Onafhankelijk
Partner Eliza Reid
President van IJsland
Huidige functie
Aangetreden 1 augustus 2016
Premier Bjarni Benediktsson
Katrín Jakobsdóttir
Voorganger Ólafur Ragnar Grímsson
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Guðni Thorlacius Jóhannesson (Reykjavik, 26 juni 1968) is een IJslands historicus en de huidige president van IJsland.

Achtergrond[bewerken]

Guðni is de zoon van onderwijzeres en journaliste Margrét Thorlacius, en van onderwijzer Jóhannes Sæmundsson. Zijn vader stierf op 42-jarige leeftijd. Hij heeft twee broers: Patrekur (voormalig speler van de nationale handbalploeg) en Jóhannes (informatieanalist). Hij is getrouwd met de Canadese Eliza Reid. Samen hebben ze vier kinderen. Daarnaast heeft hij nog een dochter uit een vorig huwelijk.

Academische carrière[bewerken]

In 1991 behaalde hij een bachelor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Warwick. Zes jaar later behaalde hij zijn master in Geschiedenis aan de Universiteit van IJsland, gevolgd door een postgraduaat Geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. In 2003 volgde een doctoraat aan Queen Mary University in Londen.

Guðni gaf als hoogleraar les aan de Universiteit van IJsland, de Universiteit van Bifröst en de Universiteit van Londen. Zijn onderzoeksdomein is de recente IJslandse geschiedenis. Hij is specialist rond de Kabeljauwoorlogen, de IJslandse bankencrisis en het presidentschap van Kristján Eldjárn.

Politieke carrière[bewerken]

Op 5 mei 2016 stelde Guðni zich kandidaat voor de IJslandse presidentsverkiezingen 2016. Hij haalde het in de stemming van Halla Tómasdóttir. Hij legde op 1 augustus 2016 de eed af als zesde president van IJsland.