Höfði

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Höfði
Gorbatsjov (l.) en Reagan in Höfði in 1986, tegen de achtergrond van de Kollafjörður

Höfði (De kop of De kaap), bij buitenlandse bezoekers ook bekend als het Reagan-Gorbatsjov-huis, is een witgeschilderde houten villa in Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. Het huis ligt aan de Félagstúni tussen de Sæbraut (zeeboulevard) en Borgartún. Op een tiental meters ten noorden van het huis ligt de Kollafjörður.

Geschiedenis[bewerken]

Höfði is in 1909 in opdracht van de regering van Frankrijk gebouwd voor de Franse consul Jean Paul Brillouin, wiens naam nog steeds in gouden belettering in het interieur te zien is, evenals de afkorting RF (République Française). Het symmetrische huis is ontworpen door de Noorse architect Olav Olson (1879-1945). Stilistisch is het een combinatie van Jugendstil, neoclassicisme en neobarok met elementen van de Noorse nationale romantiek. Het werd in prefabricage in Noorwegen gebouwd en als bouwpakket verscheept naar IJsland.

Het was van 1921 tot 1932 de woning van de dichter, krantenman, ondernemer, advocaat en politicus Einar Benediktsson (1864-1940) en zijn gezin. Later woonden er de arts Matthías Einarsson en zijn dochter Louisa Matthíasdóttir. Van 1938 tot 1952 was er de Britse ambassade gevestigd. Daarna had het huis diverse eigenaren, totdat de gemeente Reykjavíkurborg het in 1958 kocht en het liet restaureren. Sinds 1967 wordt het gebruikt voor ontvangsten, huldigingen en andere bijzondere gelegenheden. In 1971 werd op het grasveld voor het huis de metalen sculptuur Öndvegissúlur ("Troonpilaren") van Sigurjón Ólafsson (1908-1982) onthuld.

In 1986 hebben de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov er tijdens de Reykjavik Summit van 10 tot 12 oktober gesproken over beëindiging van de Koude Oorlog.[1] Het plaatsen van de handtekeningen ging op het laatst niet door, maar toch worden deze gesprekken beschouwd als een doorbraak in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie. Ter herinnering aan deze historische gebeurtenis staan de vlaggen van beide landen kruislings in het gebouw, dat sindsdien ook bekendstaat als het Reagan-Gorbatsjov-huis.

Er hebben in het pand meer historische bijeenkomsten en plechtigheden plaatsgevonden, zoals op 26 augustus 1991, toen IJsland overging tot erkenning van de zelfstandig geworden Baltische staten. In 2009 werd Höfði door brand beschadigd, maar er gingen geen onvervangbare authentieke onderdelen van in- en exterieur verloren. In 2015 werd het lemen standbeeld van de vroegere bewoner Einar Benediktsson, vervaardigd in 1964 door Ásmundur Sveinsson (1893-1982), verplaatst van elders in Reykjavik naar een plek aan de oostkant van het huis.[2]

Blijkens een herinneringsplaquette op het gebouw was Höfði de plek waar op 26 juni 1905 de eerste draadloze communicatie plaatsvond tussen IJsland en de buitenwereld door de ontvangst van een telegram uit Cornwall. Op instigatie van Einar Benediktsson werden de proeven op deze plek door de Marconi Company voortgezet totdat in oktober 1906 een staatsmonopolie op telecommunicatie van kracht werd. Het huis zelf moest toen nog gebouwd worden.

Trivia[bewerken]

  • Volgens een hardnekkige mythe zou in Höfði de geest van een verdronken Vikingvrouw rondwaren. Haar nachtelijke gebons was voor de Britse diplomaat John Greenway aanleiding om aan te dringen op verkoop van het huis. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde in 1952 zelfs officieel: "We do not confirm or deny that the Hofdi has a ghost (Wij bevestigen noch ontkennen dat de Höfði een spook heeft)".
  • Tot de beroemdheden die in het huis Höfði hebben verbleven, behoren Winston Churchill, Marlene Dietrich en koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk.
  • In Hyogo in Japan werd in 1990 door een zakenman een replica van Höfði geopend om de Japans-IJslandse vriendschapsbanden en handelsbetrekkingen te onderstrepen. Het lint werd doorgeknipt door de toenmalige IJslandse president Vigdís Finnbogadóttir. In het gebouw is een hotel gevestigd.
  • In 2012 werd een aflevering van het Nederlandse televisieprogramma Wie is de Mol? in het huis Höfði opgenomen.