Jeanne Shaheen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeanne Shaheen
Jeanne Shaheen
Geboren 28 januari 1947
Saint Charles (Missouri) (Missouri)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Bill Shaheen
Beroep Politicus
Religie Protestant
Handtekening Handtekening
Senator voor New Hampshire
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2009
Voorganger John Sununu II
Gouverneur voor New Hampshire
Aangetreden 9 januari 1997
Einde termijn 9 januari 2003
Voorganger Steve Merrill
Opvolger Craig Benson
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jeanne Shaheen, (Saint Charles (Missouri), Missouri, 28 januari 1947), geboren als Cynthia Jeanne Bowers, is een Amerikaanse Democratische politica die sinds 2009 senator voor New Hampshire is. Voordien was ze al gouverneur van diezelfde staat tussen 1997 en 2003. Ze is de eerste vrouwelijke gouverneur en senator van New Hampshire, en tevens de eerste vrouw in de geschiedenis van de VS die verkozen werd als zowel gouverneur als senator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeanne Shaheen is getrouwd met Bill Shaheen, een Amerikaanse advocaat van Libanese origine. Het koppel heeft drie kinderen. Shaheen heeft zelf een diploma Engelse letterkunde.

In 1990 werd ze verkozen tot de Senaat van New Hampshire, als kandidaat voor de Democraten. In 1996 werd ze met 57% van de stemmen verkozen tot gouverneur en in 1998 en 2000 werd ze herkozen. Haar beleid stond bekend als gematigd, aangezien ze moest samenwerken met een Republikeinse meerderheid in het parlement. Zo werd haar voorstel om een BTW in te voeren door het parlement tegengehouden. In 2000 werkte ze mee aan de presidentscampagne van Al Gore en werd ze genoemd als een van de kandidaten voor het Vicepresidentschap.

In 2002 liet ze een nieuw mandaat als gouverneur aan zich voorbijgaan om het op te nemen tegen Senator John Sununu, maar ze verloor de strijd met 46% tegen 51%. In 2004 nam ze deel aan de presidentscampagne van John Kerry en in 2005 werd ze benoemd tot directeur van het departement Politieke Wetenschappen van de Harvard-universiteit.[1] In 2008 nam ze het opnieuw op tegen Senator John Sununu en ditmaal versloeg ze hem met 52%-45%. Hiermee werd ze de eerste Democratische Senator voor New Hampshire sinds 1980. In 2014 moest ze het bij haar verkiezing opnemen tegen de Republikein Scott Brown, die eerder Senator was voor Massachusetts. De verkiezingsstrijd was een van de spannendste in de VS, maar Shaheen versloeg Brown uiteindelijk met 51%-48%.[2] Daarmee werd Shaheen de eerste Democratische Senator van New Hampshire sinds 1972 om haar herverkiezing te winnen.

Tijdens haar termijn als Senatrice werd Shaheen bekend als pro-abortus en voor rechten voor holebi's. Eerst was ze een voorstander van de Irakoorlog en de omverwerping van Saddam Hussein, maar in 2004 trok ze haar steun terug. In februari 2016 stelde Shaheen een wet voor om de rechten van slachtoffers van seksueel geweld te beschermen. Dit deed ze naar aanleiding van een voorstel van Amanda Nguyen, die zelf slachtoffer werd van verkrachting. De Sexual Assault Survivors' Rights Act werd in september 2016 unaniem aangenomen door het Amerikaanse Congres.[3]