Charlie Crist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlie Crist
Charles Joseph Crist
Charles Joseph Crist
Geboren 24 juli 1956
Altoona (Pennsylvania)
Politieke partij Republikeinse Partij (1974-2010)
Onafhankelijk (2010-2012)
Democratische Partij (sinds 2012)
Partner Amanda Morrow (1979-1980)
Carole Rome (sinds 2008)
Beroep Politicus
Advocaat
Hoogleraar
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
Afgevaardigde voor Florida
13e District
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2017
Voorganger David Jolly
44e gouverneur van Florida
Huidige functie
Aangetreden 2 januari 2007
Voorganger Jeb Bush
Opvolger Rick Scott
40e procureur-generaal van Florida
Aangetreden 2 januari 2003
Einde termijn 2 januari 2007
Voorganger Richard Doran
Opvolger Bill McCollum
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Charles Joseph (Charlie) Crist jr. (Altoona (Pennsylvania), 24 juli 1956) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was als Republikein gouverneur van Florida maar stapte in 2010 uit deze partij om als een onafhankelijk kandidaat mee te doen aan de senaatsverkiezingen. Sinds 2012 is hij lid van de Democratische Partij. Eerder was hij onder het gouverneurschap van Jeb Bush procureur-generaal van Florida.[1] Sinds januari 2017 is hij lid van het Huis van Afgevaardigden

Levensloop[bewerken]

Crist werd geboren in Altoona, Pennsylvania als zoon van dr. Charlie Crist Sr. en Nancy Lee.[2] Zijn achternaam was officieel "Christodoulou[3]. Crist verhuisde als kind naar Saint Petersburg in Florida. Hij is de tweede oudste kind; hij heeft drie zussen, Margaret Crist Wood, Dr. Elizabeth Crist Hyden, Catherine Crist Kennedy.[4] Hij zat op de Wake Forest University voor twee jaar, waar hij speelde voor de Wake Forest Demon Deacons football team. Crist haalde zijn bachelor op de Florida State University waar hij werd verkozen tot vicepresident van de studentenvereniging en was lid van de studentenvereniging Pi Kappa Alpha. Hij studeerde rechten aan de Cumberland School of Law in Alabama.

Na zijn afstuderen in 1981 werd hij advocaat. Hij werkte voor een honkbalteam dat speelde in Minor League. In 1986 stelde hij zich als Republikein voor de eerste kandidaat voor de Staatssenaat van Florida. Hij verloor de verkiezingen. Daarna werkte hij in de advocatenpraktijk van zijn broer. In 1988 hielp hij met de verkiezingen van Connie Mack III in de Amerikaanse Senaat, die hij sindsdien verschillende keren beschreef als zijn politieke mentor.

Bij een tweede poging in 1992 werd hij wel gekozen in de Staatssenaat van Florida. Crist kwam bekend te staan voor zijn harde lijn op het gebied van de bestrijding van criminaliteit. Hij droeg bij aan een wet dat gevangenen 85 procent van hun straf moeten hebben uitgediend. Crist riep ook toenmalig gouverneur Lawton Chiles op voor een verhoor voor het Senaatscomité met betrekking tot ethiek en verkiezingen. Chiles gaf toe dat zijn campagne verschillende oudere burgers had opgebeld met push polls.

Crist stelde zich in 2002 verkiesbaar als Openbaar Aanklager. Hij werd gekozen. Crist werd fel bekritiseerd door pro-life groepen toen hij in 2006 een einde maakte aan officiële pogingen om Terri Schiavo in leven te houden. Als Openbaar Aanklager kwam hij onder andere op tegen e-mailspam, het milieu en legde hij beperkingen op aan telefoonbedrijven.

In 2007 werd hij gekozen als gouverneur van Florida. In die rol was hij voor de doodstraf, en het recht op het dragen van een wapen. Hij ondertekende wetgeving die het werkgevers verbood om een verbod aan hun werknemers om een wapen mee te nemen naar het werk, mits deze goed opgeborgen waren en de houder een wapenvergunning had. Hij kreeg kritiek omdat hij president Obama prees voor zijn fiscale beleid.

Op het gebied van abortus is het niet heel helder waar Crist staat. In 1998 was hij duidelijk pro-choice, en stond achter het vonnis in Roe vs. Wade. Bij de campagne voor de Senaat in 2010 zette hij zich als Republikeinse kandidaat neer als pro-life, maar nadat hij had besloten deel te nemen als onafhankelijke kandidaat verdwenen alle pro-verklaringen van zijn website. In juni 2010 sprak hij ook zijn veto uit over een wet waardoor belastingbetalers niet langer zouden mee betalen aan abortus. Wat betreft LGBT-rechten was Crist in 2008 nog tegen de mogelijkheid voor mensen van dezelfde sekse om te trouwen en kinderen te adopteren. In 2010 herzag hij zijn standpunten en schreef dat toe aan "levenservaring en wijsheid" die men in de loop der jaren opdoet.

Met betrekking tot het milieu was hij vooruitstrevend. Crist was voorstander van maatregelen waarmee de uitstoot van broeikasgassen in 2050 80 procent minder zou zijn ten opzichte van 1990. Ook was hij tegen olieboringen in zee. Hij was ook de eerste Republikeinse gouverneur die inging op een uitnodiging van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

Crist kondigde op 12 mei 2009 aan dat hij zich niet herkiesbaar stelde voor een tweede termijn als gouverneur. In plaats daarvan stelde hij zich verkiesbaar voor de Senaat. Hij had in de Republikeinse voorverkiezingen aanvankelijk een voorsprong op zijn belangrijkste opponent Marco Rubio, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de staat Florida, maar hij verloor uiteindelijk toch. Daarna besloot hij alsnog als onafhankelijke kandidaat mee te doen, maar verloor uiteindelijk met een achterstand van meer dan 20 procent.

Crist maakte in januari 2011 bekend zijn oude werk als advocaat op te pakken. Ook ging hij les geven op Stetson University. Hij werd genoemd als mogelijke presidentskandidaat in 2012.[5][6]

In 2014 besloot Crist een poging te wagen om het gouverneurschap van Florida te heroveren. Hij stelde zich namens de Democratische Partij kandidaat, en wist de voorverkiezingen met gemak te winnen. Bij de algemene verkiezingen moest Crist het opnemen tegen zittend gouverneur Rick Scott. De peilingen gaven voor beiden geen duidelijke meerderheid aan, en het bleef tot op het laatste moment spannend wie een tweede termijn als gouverneur zou bemachtigen. Uiteindelijk werd Scott met een zeer kleine marge van 1% herkozen. In 2016 deed Crist een gooi naar een zetel in het Huis van Afgevaardigden en werd gekozen.

Privé[bewerken]

Crist en zijn vrouw

In juli 1979 trouwde Crist met Amanda Morrow, maar het stel ging na een jaar uit elkaar. In december 2008 trouwde hij opnieuw, ditmaal met Carole Rome.

Externe links[bewerken]