Steenhuffel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steenhuffel
Deelgemeente in België Vlag van België
Steenhuffel (België)
Steenhuffel
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Londerzeel
Fusie 1977
Coördinaten 50° 60′ NB, 4° 16′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,06 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2.928
(291 inw./km²)
Hoogte 10–30 m
Overig
Postcode 1840
NIS-code 23045(C)
Detailkaart
Steenhuffel (Vlaams-Brabant)
Steenhuffel
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Steenhuffel is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is net als Malderen een deelgemeente van Londerzeel. Steenhuffel was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Steenhuffel is vermoedelijk gelegen aan de oude heirbaan van Asse over Hellegat en Niel.[1] Steenhuffel groeide uit van een kleine Romeinse nederzetting bestaande uit enkele woningen tot een volwaardig heerlijkheid met eigen rechtspraak gedurende de middeleeuwen. De vroegste vermelding van Steenhuffel gaat terug tot 1112 en werd geschreven als 'Stenhufle'.[2] Steenhuffel zou in de 12e eeuw uitgebouwd zijn en viel onder het bestuur van de toenmalige heren van Robbroek. In 1144 werd het riddergeslacht van Robbroek vermeld als heren van Steenhuffel. Tijdens de Grimbergse Oorlogen van 1139 tot 1159 steunde het huis van Robbroek de Berthouts in hun greep op het hertogdom Brabant en lijfden zij ook Merchtem en Ursene bij het hertogdom in.[3] Het riddergeslacht hield hof in of rond het huidige Hemelrijkhof of Robbroekhof. Daar behielden zij tot eind de 13e eeuw het bestuur over Steenhuffel.[4]

Het wapenschild van Steenhuffel.

In 1288 liet Daneel van Bouchout als opperrechter van Brabant een stenen woontoren optrekken wat men later zou kennen als Diepensteyn of 'steen in de diepte'. De toenmalige woontoren van het huidige kasteel Diepensteyn maakte deel uit van een reeks militaire bolwerken van Hertog Jan I van Brabant.[5] Hierdoor versterkte het geslacht van Bouchout hun macht over Steenhuffel en week het riddergeslacht van Robbroek later uit naar de heerlijkheid Mechelen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Steenhuffel ligt aan de Grote Molenbeek. Het is betrekkelijk vlak. De hoogte varieert tussen 15 en 25 meter.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Wapenschild[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapenschild van Steenhuffel kan men vandaag nog terugvinden in het wapenschild van de gemeente Londerzeel. De beschrijving: "In zilver twee roode spitsruiten naast elkander; het schild overdekt met een zittende en aanziende zilveren kat, in den muil een zwarten muis houdende".

Het wapenschild werd officieel erkend in 1913 maar de twee rode spitsruiten zouden al in de 14de eeuw verschijnen op de zegels van de heerlijkheid Steenhuffel. De kat zou vanaf de 17de afgebeeld worden en vind haar oorsprong bij het wapenschild van de familie Micault die van 1626 tot 1648 de eigenaars waren van Steenhuffel.[6]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent de voetbalclub SK Steenhuffel (derde provinciale), zaalvoetbalclub Steenhuffel (derde provinciale), sportvissersvereniging Carper Noctem, ruitervereniging Paardenclub RC, twee biljartverenigingen (Dibango's en de Flippers) en badmintonvereniging De Pluim.

Geboren in Steenhuffel[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Peizegem, Merchtem, Rossem, Malderen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]