Antwerpse handjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antwerpse handjes

Antwerpse handjes zijn een Antwerps streekproduct. Het zijn koekjes en/of chocolaatjes gemaakt in de vorm van een handje. Deze handjes zijn een verwijzing naar de sage rond het ontstaan van Antwerpen. De reus Druon Antigoon hakte immers handen af van de voorbijvarende schippers die tol weigerden te betalen tot hij door Silvius Brabo werd gedood. Brabo wierp nadien ook de hand van Druon Antigoon in de Schelde.

Het handje kwam voort uit een wedstrijd van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. In het streven naar een Antwerpse culinaire specialiteit kwam in 1934 de Amsterdams joodse banketbakker Jos Hakker met het winnend ontwerp: een dessertkoekje in de vorm van een handje. Het deeg bestaat uit boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen. De vorm, samenstelling en verpakking zijn middels een bescherming door octrooi nu eigendom van de Syndikale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf VZW.

Naast de koekjes bestonden er ook chocolade handjes gemaakt door chocolatier Goossens. Aanvankelijk hadden de handjes geen vulling, maar sinds 1982 is er een variant met marsepein en Elixir d'Anvers en een variant met pralinévulling.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]