Tramlijn 8 (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antwerpse tramlijnen
DeLijn icon 1antw.svg P+R Luchtbal - Zuid
DeLijn icon 2antw.svg Zwaantjes - P+R Merksem
DeLijn icon 3antw.svg P+R Merksem - P+R Melsele
DeLijn icon 4antw.svg Hoboken - Berchem Station
DeLijn icon 5antw.svg Wijnegem - P+R Linkeroever
DeLijn icon 6antw.svg P+R Luchtbal - P+R Olympiade
DeLijn icon 7antw.svg Mortsel - Eilandje
DeLijn icon 8antw.svg P+R Wommelgem - Astrid
DeLijn icon 9antw.svg Silsburg - P+R Linkeroever
DeLijn icon 10antw.svg Wijnegem - P+R Schoonselhof
DeLijn icon 11antw.svg Berchem Station - Centraal Station
DeLijn icon 12antw.svg Sportpaleis - Centraal Station
DeLijn icon 15antw.svg P+R Boechout - Regatta
DeLijn icon 24antw.svg Silsburg - Havenhuis
Voormalige tramlijnen
13
Zuidstation - Petroleum Zuid
14
Zuidstation - Karel Oomsstraat
16
Melkmarkt - Luchthaven Deurne
17
Centraal Station - Wilrijk
18
Schijnpoort - Ooststation
19
Centraal Station - Ooststation
20
Melkmarkt - Turnhoutsepoort
21
Merksem - Station Land van Waas
22
Marnixplaats - Schijnpoort
23
Groenendaallaan - Land van Waas
25
Zuidstation - Ooststation
26
Centraal station - Wereldtentoonstelling
27
Centraal station - Floraliën
28
Eksterlaar - Comedieplaats
30
Merksem - Wereldtentoonstelling
DeLijn icon 70antw.svg P+R Luchtbal - Eilandje
Tramlijn 8 Antwerpen
Type treingekoppelde PCC's, HermeLijn en soms korte Albatros (tram)
Traject

(sinds 8 december 2019)

BSicon .svguKBHFa P+R Wommelgem
BSicon .svguHST Van Riel
BSicon .svguHST Florent Pauwels DeLijn icon 4antw.svg DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svguHST Waterbaan DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svguHST Muggenberg DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svgutSTRa
BSicon .svguetHST (Morckhoven)
BSicon .svguetHST (Collegelaan)
BSicon .svgutHST Zegel DeLijn icon 10antw.svg DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svguetHST (Drink)
BSicon .svguetHST (Carnot)
BSicon .svgutKBHFe Astrid SNCB logo.svg DeLijn icon 2antw.svg DeLijn icon 3antw.svg DeLijn icon 5antw.svg DeLijn icon 6antw.svg DeLijn icon 10antw.svg DeLijn icon 11antw.svg DeLijn icon 12antw.svg DeLijn icon 24antw.svg


De Antwerpse premetro-tramlijn 8 verbindt het P+R Rondpunt Wommelgem met premetrostation Astrid onder het Koningin Astridplein via de Reuzenpijp.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Tram 8 vertrekt van het P+R Rondpunt Wommelgem langs de tramantenne ten noorden van de E313 naar de Ruggeveldlaan. Via de Florent Pauwelslei en Herentalsebaan gaat het verder via hetzelfde traject als tramlijn 24, om dan voorbij de halte Muggenberg ondergronds te gaan en naar het premetrostation Zegel te sporen. Onder de Turnhoutsebaan en Carnotstraat rijdt de tram verder nonstop naar premetrostation Astrid, om daar terug te keren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste tramlijn 8 (tot 2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk reed tram 8 het traject Groenplaats-Eksterlaar. Op 31 december 1978 werd het oude traject van tram 3 tussen de Groenplaats en de Lambermontplaats overgenomen.

In 1988 reed tram 8 wegens werken in de Lange Leemstraat enkele maanden via de premetro naar de Groenplaats.

Tramlijn 8 werd op 3 mei 2007 van de Lambertmontplaats doorgetrokken naar de Bolivarplaats. Sinds 15 mei 2009 spoorde deze lijn tussen Silsburg (grens Deurne-Wommelgem) en de Bolivarplaats. Op 2 mei 2012 werd de lijn, wegens werken in de Nationalestraat, ingekort van Silsburg tot Groenplaats. Op 31 augustus 2012 vond de laatste rit van tram 8 plaats. Vanaf 1 september kreeg de lijn het nummer 4, net als de lijn tussen Hoboken en de Marnixplaats, maar het traject bleef hetzelfde. Vanaf 9 februari 2013 werden de twee delen van tram 4 samengevoegd via een omleidingstraject over de Leien. Op 30 maart 2013, na het einde van de tramonderbreking in de Nationalestraat, reed tram 4 dan haar definitieve traject.

Tweede tramlijn 8 (sinds 2015)[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige lijn is in gebruik genomen op 18 april 2015 als sneltram tussen P+R Wommelgem en premetrostation Astrid.

In de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling dat tram 8 het nieuwe nummer van tram 24 werd (2x4=8) en (gedeeltelijk ondergronds) heel het traject van tramlijn 24 van Hoboken tot Silsburg zou volgen om dan verder noordwaarts langs de Koude Beek en via een ondertunneling van de E313 Boudewijnsnelweg (ten oosten van de Koude Beek) verder ten noorden van de E313 oostwaarts naar het rondpunt Wommelgem te rijden. Het voornoemde traject langs de Koude Beek werd uiteindelijk ten gunste van een meer westwaarts gelegen traject langs de Ruggeveldlaan verlaten, zodat de twee laatste halten van tramlijn 24 Dassastraat en Silsburg niet door tramlijn 8 werden bediend. Nog later (bij het overschakelen van het LIVAN- naar het Braboproject Noorderlijn) kwam men tot het besluit om ten zuiden van het premetrostation Opera het voormalige traject van tram 24 niet door tram 8, maar door tram 10 te laten rijden en tram 8 te beperken tot het Antwerpse Zuidstation. Dit plan is dankzij het openstellen van de open helling in de Frankrijklei op 3 juni 2017 inderdaad ten uitvoer gebracht.

Van deze opening werd ook gebruik gemaakt om het tram- en busnet te herschikken: door de verlenging van lijnen 8 en 10 zijn lijnen 12 en 24 ingekort tot aan de Melkmarkt en zijn ook de streekbussen van de bundel 290 beperkt: zij hebben de nieuwe halte Zuid als eindhalte en rijden het stadscentrum niet meer in.[1]

Tramlijn 8 is vanaf 8 december 2019 weer ingeperkt tot het traject tussen het rondpunt Wommelgem en het premetrostation Astrid met de keerlus onder de Rooseveltplaats als bufferplaats. Het traject tussen de Rooseveltplaats en Bolivarplaats is overgenomen door tramlijn 1.

In 2015 vervoerde deze tramlijn 753.422 passagiers[2].

Vanaf maandag 23 maart 2020 tot en met donderdag 14 mei reed tramlijn 8 wegens een tekort aan personeel in verband met de Coronacrisis in België maar om het half uur (30 minuten). Op vrijdag 15 mei begonnen de scholen weer stilaan te openen en werd ook het tramverkeer hierop aangepast.[3]

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de bedoeling dat tramlijn 8 in een verdere toekomst wordt verlengd tot aan het Q8-station in Ranst, maar daarvoor zijn de plannen nog niet concreet.

Plan 2021[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het plan 2021 zou er vanaf eind 2021 geen verschil zijn tussen de huidige tramlijn 8 en de lijn M8 (Zie ook de M- en T-lijnen volgens het plan 2021). Er werd besloten om dit plan uit te stellen omdat er eerst voldoende nieuwe trams moeten zijn voor dit plan wordt uitgevoerd.[4][5]

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Op de eerste lijn reden zowel enkelvoudige als gekoppelde PCC-trams, en ook HermeLijnen.

Op de huidige lijn 8 werden in eerste instantie alleen enkelvoudige PCC's ingezet, vanwege het gebruik van een nieuw veiligheidssysteem in de Reuzenpijp. Tegenwoordig rijden er ook Hermelijn trams op deze lijn. De Albatrossen zijn ook voorzien van het nieuwe veiligheidssysteem en worden sinds einde 2016, begin 2017 ingezet op lijn 8. Naast dit materieel treft men ook gekoppelde PCC's aan.

Kleur[bewerken | brontekst bewerken]

De kenkleur van de lijnfilm van de eerste lijn was oranje met als tekstkleur zwart: DeLijn icon 8oud antw.svg. Voor de huidige lijn is dat een zwart cijfer op een roze achtergrond: DeLijn icon 8antw.svg. De komende lijn M8 krijgt een witte tekst op een groene achtergrond: M8