Tramlijn 8 (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antwerpse tramlijnen
DeLijn icon 1antw.svg  P+R Luchtbal - Zuid
DeLijn icon 2antw.svg  Hoboken - P+R Merksem
DeLijn icon 3antw.svg  P+R Merksem - P+R Melsele
DeLijn icon 4antw.svg  Hoboken - Silsburg
DeLijn icon 5antw.svg  Wijnegem - P+R Linkeroever
DeLijn icon 6antw.svg  P+R Olympiade - P+R Luchtbal
DeLijn icon 7antw.svg  Mortsel - Eilandje
DeLijn icon 8antw.svg  P+R Wommelgem - Astrid
DeLijn icon 9antw.svg  Eksterlaar - P+R Linkeroever
DeLijn icon 10antw.svg  Wijnegem - P+R Schoonselhof
DeLijn icon 11antw.svg  Berchem Station - Melkmarkt
DeLijn icon 12antw.svg  Sportpaleis - Centraal Station
DeLijn icon 15antw.svg  P+R Boechout - P+R Linkeroever
DeLijn icon 24antw.svg  Silsburg - Havenhuis
Voormalige tramlijnen
13
 Zuidstation - Petroleum Zuid
14
 Zuidstation - Karel Oomsstraat
16
 Melkmarkt - Luchthaven Deurne
17
 Centraal Station - Wilrijk
18
 Schijnpoort - Ooststation
19
 Centraal Station - Ooststation
20
 Melkmarkt - Turnhoutsepoort
21
 Merksem - Station Land van Waas
22
 Marnixplaats - Schijnpoort
23
 Groenendaallaan - Land van Waas
25
 Zuidstation - Ooststation
26
 Centraal station - Wereldtentoonstelling
27
 Centraal station - Floraliën
28
 Eksterlaar - Comedieplaats
30
 Merksem - Wereldtentoonstelling
DeLijn icon 70antw.svg  P+R Luchtbal - Eilandje
Tramlijn 8 Antwerpen
Type treingekoppelde PCC's, HermeLijn en soms korte Albatros (tram)
Sneltram Antwerpen Wommelgem

(sinds 8 december 2019)

BSicon .svguKBHFa P+R Wommelgem
BSicon .svguHST Burgemeester De Boey / Van Riel
BSicon .svguHST Florent Pauwels 1DeLijn icon 4antw.svg 1DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svguHST Waterbaan 1DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svguHST Muggenberg 1DeLijn icon 24antw.svg
BSicon .svgutSTRa
BSicon .svgutHST Zegel 1DeLijn icon 10antw.svg
BSicon .svgutKBHFe Astrid 1DeLijn icon 2antw.svg 1DeLijn icon 3antw.svg 1DeLijn icon 5antw.svg 1DeLijn icon 6antw.svg 1DeLijn icon 10antw.svg 1DeLijn icon 11antw.svg 1DeLijn icon 12antw.svg 1DeLijn icon 24antw.svg

De Antwerpse premetro-tramlijn 8 verbindt het P+R Rondpunt Wommelgem met premetrostation Astrid onder het Koningin Astridplein via de Reuzenpijp.

Traject[bewerken]

Tram 8 vertrekt van het P+R Rondpunt Wommelgem langs de tramantenne ten noorden van de E313 naar de Ruggeveldlaan. Via de Florent Pauwelslei en Herentalsebaan gaat het verder via hetzelfde traject als tramlijn 24, om dan voorbij de halte Muggenberg ondergronds te gaan en naar het premetrostation Zegel te sporen. Onder de Turnhoutsebaan en Carnotstraat rijdt de tram verder nonstop naar premetrostation Astrid, om daar terug te keren.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste tramlijn 8[bewerken]

Oorspronkelijk reed tram 8 het traject Groenplaats-Eksterlaar. Op 31 december 1978 werd het oude traject van tram 3 tussen de Groenplaats en de Lambermontplaats overgenomen.

In 1988 reed tram 8 wegens werken in de Lange Leemstraat enkele maanden via de premetro naar de Groenplaats.

Tramlijn 8 werd op 3 mei 2007 van de Lambertmontplaats doorgetrokken naar de Bolivarplaats. Sinds 15 mei 2009 spoorde deze lijn tussen Silsburg (grens Deurne-Wommelgem) en de Bolivarplaats. Op 2 mei 2012 werd de lijn, wegens werken in de Nationalestraat, ingekort van Silsburg tot Groenplaats. Op 31 augustus 2012 vond de laatste rit van tram 8 plaats. Vanaf 1 september kreeg de lijn het nummer 4, net als de lijn tussen Hoboken en de Marnixplaats, maar het traject bleef hetzelfde. Vanaf 9 februari 2013 werden de twee delen van tram 4 samengevoegd via een omleidingstraject over de Leien. Op 30 maart 2013, na het einde van de tramonderbreking in de Nationalestraat, reed tram 4 dan haar definitieve traject.

Tweede tramlijn 8 (sinds 2015)[bewerken]

De huidige lijn is in gebruik genomen op 18 april 2015 als sneltram tussen P+R Wommelgem en premetrostation Astrid.

In de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling dat tram 8 het nieuwe nummer van tram 24 werd (2x4=8) en (gedeeltelijk ondergronds) heel het traject van tramlijn 24 van Hoboken tot Silsburg zou volgen om dan verder noordwaarts langs de Koude Beek en via een ondertunneling van de E313 Boudewijnsnelweg (ten oosten van de Koude Beek) verder ten noorden van de E313 oostwaarts naar het rondpunt Wommelgem te rijden. Het voornoemde traject langs de Koude Beek werd uiteindelijk ten gunste van een meer westwaarts gelegen traject langs de Ruggeveldlaan verlaten, zodat de twee laatste halten van tramlijn 24 Dassastraat en Silsburg niet door tramlijn 8 werden bediend. Nog later (bij het overschakelen van het LIVAN- naar het Braboproject Noorderlijn) kwam men tot het besluit om ten zuiden van het premetrostation Opera het voormalige traject van tram 24 niet door tram 8, maar door tram 10 te laten rijden en tram 8 te beperken tot het Antwerpse Zuidstation. Dit plan is dankzij het openstellen van de open helling in de Frankrijklei op 3 juni 2017 inderdaad ten uitvoer gebracht.

Van deze opening werd ook gebruik gemaakt om het tram- en busnet te herschikken: door de verlenging van lijnen 8 en 10 zijn lijnen 12 en 24 ingekort tot aan de Melkmarkt en zijn ook de streekbussen van de bundel 290 beperkt: zij hebben de nieuwe halte Zuid als eindhalte en rijden het stadscentrum niet meer in.[1]

Tramlijn 8 is vanaf 8 december 2019 weer ingeperkt tot het traject tussen het rondpunt Wommelgem en het premetrostation Astrid met de keerlus onder de Rooseveltplaats als bufferplaats. Het traject tussen de Rooseveltplaats en Bolivarplaats is overgenomen door tramlijn 1.

In 2015 vervoerde deze tramlijn 753.422 passagiers[2].

Toekomst[bewerken]

Het is de bedoeling dat tramlijn 8 in een verdere toekomst wordt verlengd tot aan het Q8-station in Ranst, maar daarvoor zijn de plannen nog niet concreet.

Materieel[bewerken]

Op de eerste lijn reden zowel enkelvoudige als gekoppelde PCC-trams, en ook HermeLijnen.

Op de huidige lijn 8 werden in eerste instantie alleen enkelvoudige PCC's ingezet, vanwege het gebruik van een nieuw veiligheidssysteem in de Reuzenpijp. Tegenwoordig rijden er ook Hermelijn trams op deze lijn. De Albatrossen zijn ook voorzien van het nieuwe veiligheidssysteem en worden sinds einde 2016, begin 2017 ingezet op lijn 8. Naast dit materieel treft men ook gekoppelde PCC's aan.

Kleur[bewerken]

De kenkleur van de lijnfilm van de eerste lijn was oranje met als tekstkleur zwart: 1DeLijn icon 8oud antw.svg. Voor de huidige lijn is dat een zwart cijfer op een roze achtergrond: 1DeLijn icon 8antw.svg.