Tramlijn 24 (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antwerpse tramlijnen
DeLijn icon 2antw.svg  Hoboken - Merksem
DeLijn icon 3antw.svg  Merksem - Melsele
DeLijn icon 4antw.svg  Hoboken - Silsburg
DeLijn icon 5antw.svg  Wijnegem - Linkeroever
DeLijn icon 6antw.svg  Olympiade - P+R Luchtbal
DeLijn icon 7antw.svg  Mortsel - Eilandje
DeLijn icon 8antw.svg  P+R Wommelgem - Zuid
DeLijn icon 9antw.svg  Eksterlaar - Linkeroever
DeLijn icon 10antw.svg  Wijnegem - Schoonselhof
DeLijn icon 11antw.svg  Berchem Station - Melkmarkt
DeLijn icon 12antw.svg  Sportpaleis - Melkmarkt
DeLijn icon 15antw.svg  Boechout - Linkeroever
DeLijn icon 24munt antw.svg  Stenenbrug - Melkmarkt
Toekomstige tramlijnen
DeLijn icon 1toekomstig antw.svg  Bolivarplaats - Luchtbal
Voormalige tramlijnen
13
 Zuidstation - Petroleum Zuid
14
 Zuidstation - Karel Oomsstraat
16
 Melkmarkt - Luchthaven Deurne
17
 Centraal Station - Wilrijk
18
 Schijnpoort - Ooststation
19
 Centraal Station - Ooststation
20
 Melkmarkt - Turnhoutsepoort
21
 Merksem - Station Land van Waas
22
 Marnixplaats - Schijnpoort
23
 Groenendaallaan - Land van Waas
25
 Zuidstation - Ooststation
26
 Centraal station - Wereldtentoonstelling
27
 Centraal station - Floraliën
28
 Eksterlaar - Comedieplaats
30
 Merksem - Wereldtentoonstelling
Tramlijn 24 Antwerpen
Type trein PCC (enkel, gekoppeld), HermeLijn, Albatros
Traject (van 1 september tot eind december 2017)
BSicon .svguKBHFa Stenenbrug
BSicon .svguHST De Roma
BSicon .svguHST Drink
BSicon .svguHST Kerkstraat
BSicon .svguHST Centraal Station
BSicon .svguHST Franklin Rooseveltplaats
uSTR+luABZgr
uBHFrguSTR Jezusstraat
uBHFrguBHFrf Sint-Jacob
uBHFrguBHFrf Sint-Katelijne
uSTRuBHF Melkmarkt
uSTRluSTRr

De Antwerpse tramlijn 24 verbindt op spitsuren tijdens de werkdagen de halte Stenenbrug in Borgerhout met de Melkmarkt in het centrum van Antwerpen en heeft een muntgroene lijnfilm.

Traject[bewerken]

Stenenbrug - Turnhoutsebaan - Carnotstraat - Koningin Astridplein - Gemeentestraat - Franklin Rooseveltplaats - Kipdorpbrug. Dan gaat de tram in een lus door de Lange Nieuwstraat – Korte Nieuwstraat (terminus) – Melkmarkt – Lange Koepoortstraat – Wolstraat – Wijngaardbrug – Kipdorp – Sint-Jacobsmarkt en zo weer terug naar de Kipdorpbrug. Het stuk tussen de Provinciestraat en de Melkmarkt wordt gedeeld met lijn 11 en het traject tussen Astridplein en Melkmarkt ook met lijn 12.

Geschiedenis[bewerken]

Lijn 24 is relatief jong en ontstond pas in 1926. Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 1983 was de kenkleur blauw. Tot de 'knip' in 2017 heeft de lijn de lichtroze kenkleur gedragen en heeft ze bijna altijd hetzelfde traject gekend, namelijk van Silsburg naar Schoonselhof via de Leien. Op 7 november 1984 vond een kleine verlenging plaats van 360 meter van de ingang van de begraafplaats Silsburg (huidige halte 'Dassastraat') tot de grens Deurne en Wommelgem, net voor het kruispunt van de Herentalsebaan met de 'Militaire baan'. Het nieuwe eindpunt bleef echter de naam Silsburg behouden.

Aangezien beide eindpunten bij belangrijke begraafplaatsen zijn gesitueerd, kreeg lijn 24 de bijnaam "Kerkhoflijn". Door werkzaamheden was lijn 24 vanaf september 1983 voor twee jaar tijdelijk opgeheven en nam lijn 12 het baanvak Montignystraat (Zuidstation) - Schoonselhof tijdelijk over. Na de terugkeer van lijn 24 bleef dit echter zo tot april 2006 en werd de lijn beperkt tot Silsburg - Zuidstation.

Volgens het Pegasusplan had deze lijn de premetrotunnel Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan moeten gebruiken. De tram zou in eerste instantie via de Herentalsebaan, Florent Pauwelslei en Ruggeveldlaan en vervolgens parallel met de E34/313 naar het Rond Punt van Wommelgem rijden. Uiteindelijk is echter een nieuwe tramlijn 8 gecreëerd die de premetrotunnel gebruikt.

Op 18 april 2017 werd lijn 24 (alweer wegens een reeks wegenwerken) in twee stukken geknipt: de zuidelijke tak behield de roze lijnfilm van lijn 24 en bediende het stuk Schoonselhof - Astridplein, de oostelijke tak met een nieuwe muntkleurige lijnfilm bediende het stuk Silsburg - Astridplein en nam daarenboven het stuk Astridplein - Melkmarkt over van lijn 10, die sinds diezelfde dag onder de grond rijdt.[1] De lichtroze lijn 24 (van het Astridplein naar Schoonselhof) werd op 3 juni 2017 overgenomen door tramlijn 10, het muntgroene gedeelte van lijn 24 is sindsdien weer de enige lijn 24.

Op 1 september 2017 werd tramlijn 24 vervangen door een buslijn 24 tussen Silsburg en het Astridplein. Enkel op werkdagen tijdens de spitsuren rijdt tram 24 nog tussen de Stenenbrug en de Melkmarkt.[2]

In de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 reed tram 24 als proefproject heel de nacht lang om het half uur vanaf 0 (einde dagdienst) tot 5 uur 's morgens (begin dagdienst). Er werd beslist dit in de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 te herhalen. Ook in de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 werd dit herhaald.

In 2015 vervoerde deze tramlijn 9.207.931 passagiers[3]

Toekomst[bewerken]

Vanaf maandag 8 januari 2018 zal tramlijn 24 weer volgens schema tussen Silsburg en Astridplein rijden.[4][5]

Vanaf mei 2019 zal lijn 24 mogelijk onder een nieuw lager nog beschikbaar nummer (zoals 13 of 14) via de Italiëlei, Londenstraat en Kattendijk-Oostkaai naar het Havenhuis aan de Mexicostraat rijden. In april-mei van dat jaar zou dus de laatste rit onder het tramnummer 24 plaatsvinden.

Er is ook een plan om tram 4 en tram 24 van Silsburg door te trekken over de Herentalsebaan tot verder in Wommelgem.

Materieel[bewerken]

Op deze lijn rijden voornamelijk PCC-trams in dubbeltractie. Zeker in de ochtendspits, wanneer er zeer veel reizigers zijn, zijn deze verouderde modellen te klein. Op zondag rijdt tramlijn 24 vaker met enkelvoudige PCC's. Soms rijden er ook HermeLijnen op tramlijn 24. Sinds de inkorting naar de melkmarkt rijden er voornamelijk korte Albatros-trams met sporadisch een Hermelijn of dubbele PCC.

Kleur[bewerken]

Tot 3 juni 2017 had lijn 24 een kenkleur met zwarte (of soms ook witte) cijfers op een lichtroze achtergrond: 1DeLijn icon 24antw.svg. Op 18 april 2017 is een nieuwe, muntgroene achtergrond ingevoerd: 1DeLijn icon 24munt antw.svg. Gedurende anderhalve maand kende Antwerpen dus twéé lijnen 24, elk met een andere kleur en (grotendeels) andere reisroute.[6]

HermeLijn 7255 op het Koningin Astridplein voor het station Antwerpen-Centraal op lijn 24. Door de zoninval is de lijnfilm moeilijk te lezen. 19 augustus 2011