Tramlijn 24 (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antwerpse tramlijnen
2
 Hoboken - Merksem
3
 Merksem - Zwijndrecht
4
 Hoboken - Silsburg
5
 Wijnegem - Linkeroever
6
 Olympiade - Luchtbal
7
 Mortsel - Sint-Pietersvliet
8
 P+R Wommelgem - Astrid
9
 Eksterlaar - Linkeroever
10
 Wijnegem - Melkmarkt
11
 Berchem Station - Melkmarkt
12
 Sportpaleis - Zuid
15
 Boechout - Linkeroever
24
 Silsburg - Schoonselhof
Toekomstige tramlijnen
1
 Bolivarplaats - Havanastraat
Tram24Antwerpen.svg
Tramlijn 24 Antwerpen
Totale lengte heenrit: 12,32 km terugrit: 12,36 km
Type trein PCC (enkel, gekoppeld), HermeLijn
Traject

(tot juni 2017)

BSicon .svguKBFa Silsburg (grens Deurne-Wommelgem)
BSicon .svguHST Dassastraat
BSicon .svguHST Florent Pauwels
BSicon .svguHST Stevenslei
BSicon .svguHST Waterbaan
BSicon .svguHST Mestputteke
BSicon .svguHST Muggenberg
BSicon .svguHST Morckhoven
BSicon .svguHST Joe English
BSicon .svguHST Stenenbrug
BSicon .svguHST De Roma
BSicon .svguHST Drink
BSicon .svguHST Kerkstraat
BSicon .svguHST Centraal Station
BSicon .svguHST Franklin Rooseveltplaats
BSicon .svguHST Teniers
BSicon .svguHST Stadspark
BSicon .svguHST Nationale Bank
BSicon .svguHST Kasteelplein
BSicon .svguHST Bres
BSicon .svguHST Bestorming
BSicon .svguHST Broedermin
BSicon .svguHST Brussel
BSicon .svguHST Station Antwerpen-Zuid
BSicon .svguHST Kolonel Silvertop
BSicon .svguHST Generaal Armstrong
BSicon .svguHST Kielpark
BSicon .svguHST Abdijstraat
BSicon .svguHST Grens Kiel
BSicon .svguHST Zwaantjes
BSicon .svguHST Aartselaarstraat
BSicon .svguHST Heidestraat
BSicon .svguHST Karel Meyvis
BSicon .svguKBFe Hoboken P+R Schoonselhof

De Antwerpse tramlijn 24 verbindt Silsburg (grens Deurne-Wommelgem) en de begraafplaats Schoonselhof in Hoboken.

Traject[bewerken]

(50 min, 15 km/u) via Herentalsebaan - Stenenbrug - Turnhoutsebaan - Carnotstraat - Koningin Astridplein - Gemeentestraat - Franklin Rooseveltplaats - Frankrijklei - Britselei - Amerikalei - Brederodestraat - Kolonel Silvertopstraat - Sint-Bernardsesteenweg.

Geschiedenis[bewerken]

Lijn 24 is relatief jong en ontstond pas in 1926. De lijn heeft bijna altijd hetzelfde traject gekend, namelijk van Silsburg naar Schoonselhof via de Leien. Op 7 november 1984 vond een kleine verlenging plaats van 360 meter van de ingang van de begraafplaats Silsburg (huidige halte 'Dassastraat') tot (grens Deurne-Wommelgem) net voor het kruispunt van de Herentalsebaan met de 'Militaire baan'. Het nieuwe eindpunt bleef echter de naam Silsburg behouden.

Aangezien beide eindpunten bij belangrijke begraafplaatsen zijn gesitueerd, kreeg lijn 24 de bijnaam "Kerkhoflijn". Tussen september 1983 en april 2006 werd het baanvak Montignystraat (Zuidstation) - Schoonselhof niet bediend door lijn 24, maar door lijn 12. Door werkzaamheden was lijn 24 vanaf september 1983 voor 2 jaar tijdelijk opgeheven en nam lijn 12 het baanvak Zuidstation - Schoonselhof tijdelijk over. Na de terugkeer van lijn 24 bleef dit echter zo tot april 2006 en werd lijn 24 beperkt tot Silsburg - Zuidstation.

In de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 reed tram 24 als proefproject heel de nacht lang om het half uur vanaf 0 (einde dagdienst) tot 5 uur 's morgens (begin dagdienst). Er werd beslist dit in de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 te herhalen.

Toekomst[bewerken]

Volgens het Pegasusplan zou deze lijn de premetrotunnel Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan moeten gaan gebruiken. De tram zou in eerste instantie via de Herentalsebaan, Florent Pauwelslei en Ruggeveldlaan en vervolgens parallel met de E34/313 naar het Rond Punt van Wommelgem rijden. Later zal dit tracé gewijzigd worden doordat de 'sneltram' een 'shortcut' zal nemen via de Boterlaarbaan.[1] Tussen de halte Muggenberg aan de Muggenberglei en station Astrid aan het Astridplein zou er de eerstvolgende jaren slechts één halte bestaan: Zegel.

Intussen is bekend geraakt dat niet tram 24, maar een nieuwe tramlijn 8 de premetrotunnel zou gebruiken. Tram 24 blijft nog tot 2017 in zijn huidige vorm rijden. Daarna zou het gedeelte tussen het zuidstation en Hoboken overgenomen worden door tram 8. Als tram 10 in 2018 ook door de Reuzenpijp zal gaan rijden, zou tram 24 ingekort worden tot de Melkmarkt, zodat Borgerhout zijn verbinding met het historische centrum blijft behouden. Vanaf mei 2019 zal de tram dan mogelijk onder een nieuw lager nog beschikbaar nummer (zoals 13 of 14) via de Italiëlei, Londenstraat en Kattendijk-Oostkaai naar het Havenhuis aan de Mexicostraat rijden. In april-mei zou dus de laatste rit van tramnummer 24 plaatsvinden.

Er is ook een plan om tram 4 en tram 24 van Silsburg door te trekken over de Herentalsebaan tot verder in Wommelgem.

Aan het eindpunt Schoonselhof liggen al enkele meters spoor voor een toekomstige verlenging richting Hemiksem en Schelle. Deze verlenging zal waarschijnlijk door tram 8 bereden worden.

Materieel[bewerken]

Op deze lijn rijden voornamelijk PCC-trams in dubbeltractie. Zeker in de ochtendspits, wanneer er zeer veel reizigers zijn, zijn deze verouderde modellen te klein. Op zondag rijdt tramlijn 24 vaker met enkelvoudige PCC's. Soms rijden er ook HermeLijnen op tramlijn 24.

Kleur[bewerken]

De kenkleur op het koersbord van deze lijn zijn zwarte (of witte) cijfers met het getal 24 op een lichtroze achtergrond.

HermeLijn 7255 op het Koningin Astridplein voor het station Antwerpen-Centraal op lijn 24. Door de zoninval is de lijnfilm moeilijk te lezen. 19 augustus 2011