Tramlijn 24 (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antwerpse tramlijnen
DeLijn icon 2antw.svg  Hoboken - Merksem
DeLijn icon 3antw.svg  Merksem - Zwijndrecht
DeLijn icon 4antw.svg  Hoboken - Silsburg
DeLijn icon 5antw.svg  Wijnegem - Linkeroever
DeLijn icon 6antw.svg  Olympiade - Luchtbal
DeLijn icon 7antw.svg  Mortsel - Sint-Pietersvliet
DeLijn icon 8antw.svg  P+R Wommelgem - Astrid
DeLijn icon 9antw.svg  Eksterlaar - Linkeroever
DeLijn icon 10antw.svg  Wijnegem - Astrid
DeLijn icon 11antw.svg  Berchem Station - Melkmarkt
DeLijn icon 12antw.svg  Sportpaleis - Zuid
DeLijn icon 15antw.svg  Boechout - Linkeroever
DeLijn icon 24antw.svg  Astridplein - Schoonselhof
24
 Silsburg - Melkmarkt
Toekomstige tramlijnen
1
 Bolivarplaats - Havanastraat
Tramlijn 24 Antwerpen
Type trein PCC (enkel, gekoppeld), HermeLijn
Traject

(van 18 april 2017 tot 3 juni 2017)

BSicon .svguKBFa Silsburg (grens Deurne-Wommelgem)
BSicon .svguHST Dassastraat
BSicon .svguHST Florent Pauwels
BSicon .svguHST Stevenslei
BSicon .svguHST Waterbaan
BSicon .svguHST Mestputteke
BSicon .svguHST Muggenberg
BSicon .svguHST Morckhoven
BSicon .svguHST Joe English
BSicon .svguHST Stenenbrug
BSicon .svguHST De Roma
BSicon .svguHST Drink
BSicon .svguHST Kerkstraat
BSicon .svguHST Centraal Station
BSicon .svguHST Franklin Rooseveltplaats
uSTRrguABZrf
uHSTuSTR Jezusstraat
uHSTuHST Sint-Jacob
uHSTuHST Sint-Katelijne
uSTRuBHF Melkmarkt
uSTRlfuSTRrf
BSicon .svguKBFa Centraal Station
BSicon .svguHST Franklin Rooseveltplaats
BSicon .svguHST Teniers
BSicon .svguHST Stadspark
BSicon .svguHST Nationale Bank
BSicon .svguHST Kasteelplein
BSicon .svguHST Bres
BSicon .svguHST Bestorming
BSicon .svguHST Broedermin
BSicon .svguHST Brussel
BSicon .svguHST Station Antwerpen-Zuid
BSicon .svguHST Kolonel Silvertop
BSicon .svguHST Generaal Armstrong
BSicon .svguHST Kielpark
BSicon .svguHST Abdijstraat
BSicon .svguHST Grens Kiel
BSicon .svguHST Zwaantjes
BSicon .svguHST Aartselaarstraat
BSicon .svguHST Heidestraat
BSicon .svguHST Karel Meyvis
BSicon .svguKBFe Hoboken P+R Schoonselhof

De Antwerpse tramlijn 24 verbindt Silsburg (grens Deurne-Wommelgem) met de Melkmarkt in het centrum van Antwerpen en heeft een muntgroene lijnfilm . Van 18 april tot 2 juni 2017 is er ook een tweede lijn die dit nummer draagt: die verbindt het Koningin Astridplein met de begraafplaats Schoonselhof in Hoboken: die heeft een lichtroze lijnfilm.

Traject[bewerken]

Muntgroene 24: Herentalsebaan - Stenenbrug - Turnhoutsebaan - Carnotstraat - Koningin Astridplein - Gemeentestraat - Franklin Rooseveltplaats - Kipdorpbrug. Dan gaat de tram in een lus door de Lange Nieuwstraat – Korte Nieuwstraat (terminus) – Melkmarkt – Lange Koepoortstraat – Wolstraat – Wijngaardbrug – Kipdorp – Sint-Jacobsmarkt en zo weer terug naar de Kipdorpbrug. Het stuk Silsburg - AZ Monica wordt gedeeld met lijn 4, dat tussen AZ Monica en de ingang van de Reuzenpijp met lijnen 8 en 10, het stuk tussen de Provinciestraat en de Melkmarkt met lijn 11 en het kleine traject tussen Astridplein en Rooseveltplaats ook met lijn 12 en de andere lijn 24.

Roze 24: Koningin Astridplein - Gemeentestraat - Franklin Rooseveltplaats - Frankrijklei - Britselei - Amerikalei - Brederodestraat - Kolonel Silvertopstraat - Sint-Bernardsesteenweg. Deze lijn deelt het traject van Astridplein tot Bresstraat met lijn 12 (tot de Rooseveltplaats ook met lijn 11 en de andere lijn 24) en het stuk tussen de Brusselstraat en Zwaantjes met lijn 4.

Geschiedenis[bewerken]

Lijn 24 is relatief jong en ontstond pas in 1926. Tot de 'knip' in 2017 heeft de lijn bijna altijd hetzelfde traject gekend, namelijk van Silsburg naar Schoonselhof via de Leien. Op 7 november 1984 vond een kleine verlenging plaats van 360 meter van de ingang van de begraafplaats Silsburg (huidige halte 'Dassastraat') tot de grens Deurne en Wommelgem, net voor het kruispunt van de Herentalsebaan met de 'Militaire baan'. Het nieuwe eindpunt bleef echter de naam Silsburg behouden.

Aangezien beide eindpunten bij belangrijke begraafplaatsen zijn gesitueerd, kreeg lijn 24 de bijnaam "Kerkhoflijn". Door werkzaamheden was lijn 24 vanaf september 1983 voor twee jaar tijdelijk opgeheven en nam lijn 12 het baanvak Montignystraat (Zuidstation) - Schoonselhof tijdelijk over. Na de terugkeer van lijn 24 bleef dit echter zo tot april 2006 en werd de lijn beperkt tot Silsburg - Zuidstation.

Volgens het Pegasusplan had deze lijn de premetrotunnel Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan moeten gebruiken. De tram zou in eerste instantie via de Herentalsebaan, Florent Pauwelslei en Ruggeveldlaan en vervolgens parallel met de E34/313 naar het Rond Punt van Wommelgem rijden. Uiteindelijk is echter een nieuwe tramlijn 8 gecreëerd die de premetrotunnel gebruikt.

Op 18 april 2017 werd lijn 24 (alweer wegens een reeks wegenwerken) in twee stukken geknipt: de zuidelijke tak behoudt de roze lijnfilm van lijn 24 en bedient het stuk Schoonselhof - Astridplein, de oostelijke tak bedient het stuk Silsburg - Astridplein en neemt daarenboven het stuk Astridplein - Melkmarkt over van lijn 10, die sinds diezelfde dag onder de grond rijdt.[1]

In de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 reed tram 24 als proefproject heel de nacht lang om het half uur vanaf 0 (einde dagdienst) tot 5 uur 's morgens (begin dagdienst). Er werd beslist dit in de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 te herhalen. Ook in de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 werd dit herhaald.

In 2015 vervoerde deze tramlijn 9.207.931 passagiers[2]

Toekomst[bewerken]

De lichtroze lijn 24 (van het Astridplein naar Schoonselhof) wordt op 3 juni 2017 overgenomen door tramlijn 10, het muntgroene gedeelte van lijn 24 blijft dan als enige lijn 24 bestaan. Vanaf mei 2019 zal die lijn dan mogelijk onder een nieuw lager nog beschikbaar nummer (zoals 13 of 14) via de Italiëlei, Londenstraat en Kattendijk-Oostkaai naar het Havenhuis aan de Mexicostraat rijden. In april-mei van dat jaar zou dus de laatste rit onder het tramnummer 24 plaatsvinden.

Er is ook een plan om tram 4 en tram 24 van Silsburg door te trekken over de Herentalsebaan tot verder in Wommelgem.

Materieel[bewerken]

Op deze lijn rijden voornamelijk PCC-trams in dubbeltractie. Zeker in de ochtendspits, wanneer er zeer veel reizigers zijn, zijn deze verouderde modellen te klein. Op zondag rijdt tramlijn 24 vaker met enkelvoudige PCC's. Soms rijden er ook HermeLijnen op tramlijn 24.

Kleur[bewerken]

Na de 'knip' op 18 april 2017 hebben de twee lijnen 24 een verschillende kenkleur gekregen. Het zuidelijke deel heeft zwarte (of witte) cijfers met het getal 24 op een lichtroze achtergrond, het noordelijke heeft een muntgroene achtergrond.[3]

HermeLijn 7255 op het Koningin Astridplein voor het station Antwerpen-Centraal op lijn 24. Door de zoninval is de lijnfilm moeilijk te lezen. 19 augustus 2011