Morckhoven (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Morckhoven.svg
Ingang reuzenpijp 2015 2.JPG
Perronsporen 2
Exploitant De Lijn
Localisatie
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 27′ OL
Morckhoven (Antwerpse premetro)
Morckhoven

Locatie van het premetrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Morckhoven is een spookstation van de Antwerpse premetro. Het ligt aan de Reuzenpijp op de grens van Borgerhout met Deurne, onder het kruispunt van de Stenenbrug met de Morckhovenlei, Herentalsebaan, Te Boelaerlei en Luitenant Lippenslaan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De werken aan het station begonnen in 1977, maar werden in 1979 al stilgelegd omdat men er de voorkeur aan gaf om station Collegelaan aan te leggen. De werken werden in 1981 definitief stilgelegd.

Het station was bedoeld voor tramlijn 24, die vlak na dit station boven zou komen en via de Herentalsebaan verder naar Silsburg zou rijden. Deze lijn moest volgens het Pegasusplan tot Ranst verlengd worden, maar inmiddels is in de plaats daarvan tramlijn 8 door de Reuzenpijp gestuurd en is lijn 24 gedegradeerd tot een lokale lijn (Silsburg-Havenhuis).

In maart 2013 werd de helling uitgegraven tussen dit station en de halte Muggenberg. Sinds 18 april 2015 rijdt tramlijn 8 door de Reuzenpijp, maar station Morckhoven werd tegen ongewenst bezoek afgedekt met metalen platen.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Als enige station aan de Reuzenpijp is Morckhoven zelfs te weinig afgewerkt om als nooduitgang te kunnen dienen. Tramlijn 8 rijdt dan ook gewoon door het station, dat vanuit de tram zelfs amper op te merken valt.

Buiten twee perrons van 60 meter lang zijn immers zowel de toegangswegen als de trappen voor de voetgangers hiernaartoe nooit gebouwd. Het station is volledig ondergronds uitgegraven en heeft uitgezonderd de tramhelling momenteel geen uitgang naar het straatniveau.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]