Opera (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Opera.svg
De Lijn Hermelijn Lijn 5 Opera Premetro.jpg
Opening 25 maart 1975
Sluiting 1 september 2016
Heropening oktober 2019
Perronsporen 4
Exploitant De Lijn
Lijnen 1DeLijn icon 3antw.svg 1DeLijn icon 5antw.svg 1DeLijn icon 8antw.svg 1DeLijn icon 9antw.svg 1DeLijn icon 10antw.svg 1DeLijn icon 15antw.svg
Localisatie
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 25′ OL
Opera (premetrostation) (Antwerpse premetro)
Opera (premetrostation)

Locatie van het premetrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Opera is een Antwerps premetrostation onder De Leien, ter hoogte van de Teniersplaats (vlak bij het gebouw van de Vlaamse Opera). Het is sinds 1 september 2016 gesloten wegens werkzaamheden, De Lijn hoopt het in oktober 2019 te kunnen heropenen.

Structuur[bewerken]

Opera is het grootste van de Antwerpse premetrostations en telt drie niveaus: een grote lokettenhal (die ook gebruikt kon worden om de Leien ondergronds over te steken), een perronhal voor de oost-westlijn op niveau -2 en een dwars daarop staande perronhal op niveau -3.

Niveau -1 was een lokettenhal die even groot was als het plein erboven, gekenmerkt door een groot aantal steunpilaren. Langs de muren waren er kleine winkelruimten vrijgelaten, die niet gebruikt werden. In de lokettenhal bevond zich een kunstwerk in terracotta van de hand van May Claerhout.[1] Bij de verbouwing van de Leien zal het middendeel van de lokettenhal plaats maken voor een nieuwe autotunnel onder het toekomstige verkeersluwe Operaplein. Het zal vanaf dan niet meer mogelijk zijn de leien ondergronds te kruisen langs de lokettenhal.

Op niveau -2 bevinden zich twee perrons van 90 meter lang, voor de lijn tussen het Centraal Station (stations Astrid en Diamant) en station Meir. Het perron richting Meir is op een bepaald punt bijna 30 meter breed, om de toegang mogelijk te maken tot de nog niet gebruikte perrons op niveau -3. Op het perron richting Diamant/Astrid was de toegang weggewerkt achter een valse wand. Hier bevond zich ook het zenuwcentrum van de premetro, een grote controlekamer met bedieningspanelen en videoschermen, dat eind augustus 2015 verhuisd is naar de Italiëlei.

Op niveau -3 bevinden zich twee 90 meter lange noord-zuidperrons richting Astrid en de Zuiderleien. Achter de muur van het tramperron richting Zuiderleien bevinden zich twee ongebruikte kokers van een ongebruikte autotunnel tussen de Noorder- en Zuiderleien.

Geschiedenis[bewerken]

Op 25 maart 1975 werd het eerste stuk Antwerpse premetro in gebruik genomen en konden tramlijnen 2 en 15 stoppen in de stations Opera, Meir en Groenplaats. In 1996 werd de noordelijke premetrotak geopend en stopte ook tramlijn 3 in Opera, tien jaar later gevolgd door tramlijn 5. Op 1 september 2012 werd tramlijn 2 hier door tramlijn 9 vervangen.

Op 1 september 2016 ging het station Opera dicht om het te kunnen ombouwen tot een kruisstation: tramlijnen 3, 5, 9 en 15 rijden er tijdens de duur van de werken gewoon door, zonder te stoppen.

Vanaf 5 juni 2017 zijn tramlijnen 8 en 10 (die tot die datum beperkt waren tot premetrostation Astrid) verlengd langs het nog steeds gesloten station Opera en een op die dag geopende tramhelling richting Nationale Bank.

Toekomst[bewerken]

Op maandag 4 november 2019 zou het hele station officieel geopend worden.[2][3][4][5][6]

Links[bewerken]