Sint-Willibrordus (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord SW.svg
Sint-Willibrordus
Netwerk Premetro Antwerpen Logo.svg Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Constructie
Perrons 2
Perronlengte 60 meter
 
Ligging
Stad Antwerpen
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 26′ OL
Sint-Willibrordus (Antwerpse premetro)
Sint-Willibrordus
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Sint-Willibrordus of eerder Willibrord (werktitel) is een spookstation van de Antwerpse premetro. Het station is vrij klein gebouwd en ligt onder het voorplein van de Sint-Willibrorduskerk aan de Antwerpse Kerkstraat. Het spoor richting stadinwaarts ligt op verdieping -2 en het spoor richting staduitwaarts ligt op verdieping -3. Beide perrons hebben een lengte van 60 meter. Begonnen in 1979 zijn de werken hier sinds 1982 stilgelegd. Het station was bedoeld voor tramlijn 12 die, ter vervanging van tramlijn 3, via de Kerkstraat naar het premetrostation Schijnpoort zou rijden. Tramlijn 3 volgt nu een ander traject via Elisabeth en Handel, terwijl tramlijn 12 nog steeds bovengronds rijdt. Ook binnen het Pegasusplan is geen opening voor dit premetrostation voorzien.

In 2014 kondigde de nieuwe Vlaamse regering aan de ingebruikname van de tunnel onder de Kerkstraat en de Pothoekstraat, langs stations Stuivenberg en Sint-Willibrordus te gaan onderzoeken.

In het stedelijk bestuursakkoord dat in december 2018 tussen de partijen van de nieuwe coalitie voor de periode 2019-2024 werd opgesteld, wordt expliciet vermeld dat dit station (en daarmee dus ook de huidige ongebruikte tunnel) in gebruik zal genomen worden (al wordt er in de tekst verwezen naar "station Kerkstraat").[1]

Op zondag 15 maart 2015 werden de stations Stuivenberg en Sint-Willibrordus en de bovenste tunnel tussen beide stations tijdens een plaatselijke stratenloop ingelopen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]