Arenbergschouwburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arenbergschouwburg

De Arenbergschouwburg is een schouwburg in het Quartier Latin van Antwerpen.

De zaal was de oorspronkelijke feestzaal van de in 1852 opgerichte Cercle artistique, littéraire et scientifique d’Anvers. Het huis De stadt Sevillien in de Arenbergstraat werd in 1864 verbouwd volgens de plannen van architect Eugeen Gife. Na de verbouwing volgde een plechtige inhuldiging op 18 augustus 1873 bijgewoond door koning Leopold II en koningin Maria Hendrika. In 1929 werd de feestzaal omgebouwd tot een theaterzaal.

De grote zaal heeft een capaciteit van 800 personen met een parterre en een balkon. De zaal heeft de vorm van een halve ovaal. De kleine zaal heeft een telescopische tribune voor 92 zittende toeschouwers of kan zonder tribune 150 personen plaats bieden.

De zaal werd tot 1 januari 2018 beheerd door het Autonoom Provinciebedrijf Arenbergschouwburg van de provincie Antwerpen die het gebouw in 1968 aankocht. De Arenbergschouwburg werd door afslanking van de provinciale bevoegdheden overgeheveld naar de stad Antwerpen en is nu een afzonderlijke pijler binnen de vzw Antwerpen Kunstenstad.[1]