Cathy Berx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cathy Berx
Cathy Berx
Volledige naam Cathy Hilde Raymond Berx
Geboren Berchem, 8 januari 1969
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Docente
Partij CD&V
Functies
2001 - 2007 OCMW-raadslid Antwerpen
2004 - 2008 Vice-voorzitster CD&V
2004 - 2008 Vlaams Parlementslid[1]
2007 - 2008 Gemeenteraadslid Antwerpen
2008 - heden Gouverneur Antwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Cathy Hilde Raymond Berx[2] (Berchem, 8 januari 1969) is een Belgische juriste en politica namens de CD&V.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Berx behaalde in 1993 haar licentiaat in de rechten aan de Universiteit Antwerpen, en dit met grote onderscheiding. In 1998 behaalde zij haar doctoraat in de rechten in het domein publiekrecht. Van 1994 tot 1997 was ze aspirante bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen en van 1997 tot 2004 werkte ze bij CEPESS en daarna bij CEDER, de studiedienst van de CVP en vervolgens de CD&V. Sinds 2000 is Cathy Berx docente aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen.

Van 2001 tot 2007 was zij ondervoorzitter van het OCMW van Antwerpen, onder Monica De Coninck (sp.a). Van 2003 tot 2008 was ze tevens vicevoorzitter van de CD&V, dit onder respectievelijk Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Etienne Schouppe. Ze was in die tijd een topadviseur voor Yves Leterme. Dit maakte dat ze nauw betrokken was bij zowel de Vlaamse regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van 2004 als de federale onderhandelingen van 2007. Ook was zij van 2007 tot 2008 gemeenteraadslid van Antwerpen. Na haar benoeming als gouverneur van de provincie Antwerpen volgde Suzette Verhoeven haar op, nadat eerste opvolger Luk Lemmens (N-VA) besloot ondervoorzitter van het Antwerps OCMW te blijven.[3]

Na de derde rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 volgde ze midden juli 2004 Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Inge Vervotte op als Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring Antwerpen. Ze bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot eind april 2008, waarna ze haar mandaat in het Vlaams Parlement doorgaf aan Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee.[4] Zelf volgde ze op 1 mei 2008 Camille Paulus op als gouverneur van de provincie Antwerpen.[5]

Naast haar politieke functies zetelt ze ook nog in de raden van bestuur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Flanders Technology International, het Fonds BELvue, en de Hoge Raad van de Universiteit Antwerpen.

Cathy Berx is gehuwd met Johan Meeusen, gewoon hoogleraar en professor Europees recht aan de Universiteit Antwerpen, en is moeder van twee kinderen.

Tijdens de coronacrisis heeft Berx als gouverneur van provincie Antwerpen een aantal extra maatregelen getroffen in haar bestuursgebied. Deze maatregelen bestonden onder andere uit het introduceren van de avondklok, die later in heel België werd toegepast. Ook pleitte Berx voor extra strenge handhaving van de coronamaatregelen[6] tijdens de feestdagen, ze suggereerde zelfs om het aantal dozen pizza dat zou worden afgeleverd te controleren vanwege de geldende contactbeperkingen. Dit viel uiteraard niet in smaak bij de Vlaamse bevolking, wat leidde tot een aantal ludieke acties zoals het zogezegd "massaal pizza's laten leveren bij Cathy Berx[7]".

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Camille Paulus
Provinciegouverneur van Antwerpen
2008 - heden
Opvolger:
/