Naar inhoud springen

Jan Spooren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Spooren
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam Jan Spooren
Geboren Herk-de-Stad, 12 januari 1969
Kieskring Vlaams-Brabant
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij 1995 - 2001 Volksunie
2001 - heden N-VA
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jan Spooren (Herk-de-Stad, 12 januari 1969) is een Belgisch politicus actief voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en de huidige gouverneur van Vlaams-Brabant[1].

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Spooren behaalde een licentiaat in de rechten aan de KU Leuven met een Erasmuservaring te Rome met specialisatie Europees Sociaal Beleid.[2] Hij werd vervolgens aangesteld als secretaris-generaal van de koepelorganisatie Europees Platform voor Revalidatie (EPR). Ook was hij wetenschappelijk medewerker in het Instituut voor Sociaal Recht aan de KU Leuven, verantwoordelijke voor internationale projecten en coördinator van het Europees Instituut voor Sociale Zekerheid en directeur van MISSOC, een Europese databank van wetgevingen rond sociale zekerheid.

In 1994 werd hij voor de Volksunie verkozen tot gemeenteraadslid in zijn toenmalige woonplaats Herk-de-Stad. Begin 1995 werd hij lid van het college van burgemeester en schepenen als schepen van Cultuur, Jeugd, Onderwijs en Informatie, wat hij bleef tot in 1998. In dat jaar verhuisde Spooren naar Duisburg, een deelgemeente van Tervuren.

Hij werd in Tervuren voorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling en werd in 2012 verkozen als gemeenteraadslid. De N-VA kwam tot een bestuursakkoord met CD&V en Groen+ en Spooren werd burgemeester van de gemeente, met bijkomende bevoegdheden algemeen beleid, politie en veiligheid, personeelszaken en Vlaams karakter, integratie en gemeenschapsvorming. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 bleef Spooren burgemeester van Tervuren.

Bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 werd hij verkozen als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de kieskring Vlaams-Brabant. Hij hield er zich vooral bezig met sociale zekerheid. Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 werd hij herkozen.

Vlag van de gouverneur van Vlaams-Brabant

Op 17 juli 2020 werd Spooren door de Vlaamse Regering benoemd tot provinciegouverneur van Vlaams-Brabant.[1]

Spooren is gehuwd en vader van vier kinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]