Lobroekdok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De naam Lobroekdok is gegeven aan twee dokken in de haven van Antwerpen; het Oude en het Nieuw Lobroekdok.

Het Oude Lobroekdok werd ook wel Noordschippersdok genoemd en lag ten westen van het huidige Nieuw Lobroekdok aan de wijk Dam toen de IJzerlaan nog een deel van het Kempisch kanaal was. De straten Noordschippersdok en Lange Lobroekstraat herinneren aan de omvang van het Oude Lo(o)broekdok dat in 1957 werd gedempt.

Het Nieuw Lobroekdok ligt in Noord-Antwerpen, aan het Albertkanaal. Aan de noordzijde en bijna vlak boven het dok loopt de Antwerpse Ring, de R1, en aan de zuidkant van het Lobroekdok loopt de Slachthuislaan, een onderdeel van de Singel, de R10. Het Lobroekdok is een gedeelte van de vestinggracht van de Brialmontomwalling uit 1859, vandaar de geringe diepte van amper twee meter. Ook bevindt zich op de bodem veel modder afkomstig van de Schijn, die in het dok uitmondt. In 1938 werd de gracht tot dok omgevormd. Het dok is 900 meter lang en 140 meter breed. Het dok ligt er onderkomen bij, het is al jaren niet meer uitgebaggerd, terwijl dat wel dringend nodig was.

In mei 2017 zijn de saneringswerken voor het Lobroekdok opgestart. Ongeveer 220000m³ verontreinigd slib werd uit het dok verwijderd en 17 scheepswrakken werden geborgen. De werken zijn nodig voor de aanleg van de verdiepte ligging van de Oosterweelverbinding en de bestaande ring.

Het Lobroekdok was een beperkt schuildok voor lichters, die er voor lange tijd opliggen of voor reparaties bij E. & F. - Willaerts liggen, en motorjachten. Zeiljachten kunnen niet onder de bruggen van de Noorderlaan en de Ring met hun hoge masten. De stedelijke Jachtclub SODIPA lag er, maar die is in 2006 verhuisd naar het Kempisch dok. Verder zijn er aan de achterkant van het dok, aan de Slachthuislaan, waar de voorheen slachterijen stonden, de Cements d'Obourg- en Fraters E. Equinox-bedrijven gelegen.

Er werd op de IJzerlaan een kanaal aangelegd zodat het water van de Schijn van het Lobroekdok naar het Asiadok kan afvloeien.