Vijfde Havendok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie

Het Vijfde Havendok ligt in noordelijk Antwerpen en in oost-westelijke as. Het ligt zuidelijker dan het eveneens, in die as gelegen Vierde Havendok en noordelijk gelegen van de Schelde. Het vormt ook de doorgang van het algemene Kanaaldok, die begint met het Kanaaldok B2 en B1, Hansadok, Vijfde Havendok, Amerikadok, Straatsburgdok tot aan het Albertkanaal. Deze vaarweg heeft voorrang op alle zijwaarts uitkomende schepen en het verplichte oproep- en afluister-VHF-kanaal is 74. Het dok is ongeveer 2180 meter lang en 300 meter breed, met een diepte van 7,75 meter. Het Vijfde Havendok is in 1960 aangelegd en beslaat een oppervlakte van 64,03 ha.

Met de aanleg van dit dok moest het dorp Oosterweel totaal verdwijnen. Het oude kerkje, dat in een dal tussen de containers staat, nabij de zuidkant van de Noordkasteelbruggen, getuigt van weleer. Het staat inderdaad in een dal omdat men destijds, de vruchtbare polders liet onderspuiten, om verhoogde grond te verkrijgen voor de havenindustrie.

Vanaf de schuine westelijke kade, aan de noordkant, begint de nummering 301 tot 319 (onpaar nummering) tot aan de Noordkasteelbruggen-noordkant. Deze kade is bezet door het uitgestrekte B.P.R. Universal Refining. Daar zijn ook o.a. de Esso- en Total-Fina-vestigingen aanwezig. Menig tankvrachtwagen- en tanktreinenvervoer komt hier laden voor de onderverdelers, tankstations en privé-leveringen, dit vooral door tankvrachtwagens.

Aan kaai 321 (noordkant Noordkasteelbruggen) ligt de spoorwegbundel Alaska van de NMBS. Vanaf de zuidkant van de Noordkasteelbruggen begint de kadenummering 345 tot aan 385 insteekdok, Industriedok. Aan 345 en 355 ligt de Solvay-vestiging. Daar rechttegenover aan de Scheldekant zijn Total Fina Chemicals Antwerpen en Petrochim Polylefins gevestigd. Hier komen ook de tanktreinen en tankvrachtwagens laden. Deze uitgestrekte vestigingen lopen door tot aan de kaden van het Vijfde Havendok en de Scheldelaan.

Vanaf 357 tot 373 is Hessenatie Neptunus aanwezig. Deze natie vormt samen met Noordnatie en Katoen Natie de allergrootste vestigingen van het Antwerpse havengebied. Amoco Fina strekt zich weer uit tot de Scheldelaan en ter hoogte van nr. 365. De koelingspijpen voor deze raffinaderijen lopen onderdoor de Scheldelaan naar de rivier.