Siberiadok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Siberiadok met brandweerkazerne en Siberiabrug.

Het Siberiadok, oorspronkelijk Afrikadok in 1887, was 13,10 ha groot was een dok in de Antwerpse haven dat nu deel uitmaakt van het vergrote Amerikadok.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 mei 1887 werden het Afrika- en Amerikadok officieel ingehuldigd. Het Afrikadok bestond toen als het verste noordelijkste dok van het Antwerpse havengebied. Omwille van deze afgelegen ligging kreeg het dok van de havenwerkers al gauw de naam 'Siberiadok'.

Het dok werd aangesloten op het Suezdok en men bouwde daar de Siberiabrug, een wipbrug. Deze brug is al meermaals vernieuwd en in de jaren 90 werd de oude brug nog versterkt met een nieuwere klapbrug, om het aangroeiende hedendaags verkeer op te vangen.

Het Siberiadok had de vorm van een brede hoorn. De zuidkant was aangesloten met het bestaande Suezdok en overbrugd. De oostkant was een platte kade waar de latere doorgang naar het Straatsburgdok zou komen en Droogdok 7. Op deze plaats was wel een soort smalle waterweg die nu in de huidige bedding van het Straatsburgdok en het Albertkanaal tot Merksem en Deurne, samenkwam met het Schijn. Verderop lag toen Sluis 6, afgebroken in 1872 van de Kempische vaart. De Kempische vaart of Schelde-Maaskanaal: Antwerpen-Herentals, (verdween gedeeltelijk in 1935 maar grotendeels behouden in het Albertkanaal, gebouwd in 1935). - Dessel-Bocholt, 78 km, alwaar aansluitend op de Zuid-Willemsvaart.

Aan de noordzijde was er een platte kade tot aan de huidige nummer 102 oostkant en aan de overzijde nummer 103 westkant. Het Siberiadok liep iets naar het westen verder, tot aan de huidige nummers 54 zuidkant en 93 noordoost kant. Er stond toen daar op de hoek van het dok, op het huidige nummer 93, een Indianen totempaal, als mascotte, ter verduidelijking dat daar de geplande uitbreiding van het Amerikadok zou gegraven worden en dat het 'Siberiadok' ook deze naam zou krijgen. Officieel werd de naam 'Lefèbvredok' gebruikt tot 13 maart 1981, wanneer het Siberiadok opging in het vergrote Amerikadok. De binnensluisdeur van de Royerssluis draagt nog de naam Lefèbvrebrug.