Beerzelberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Beerzelberg is een getuigenheuvel in de Putse deelgemeente Beerzel en het hoogste punt van de provincie Antwerpen. De hoogte van de Beerzelberg is 51,60 meter.[1]

In het tertiair werd de heuvel afgezet in de Diestiaanzee. Het zand bevatte veel glauconiet, en toen de zeespiegel daalde, oxideerde dit glauconiet en vormde zich ijzerzandsteen. In de omgeving spoelde het gewone zand weg, en bleef het ijzerzandsteen achter als heuvel.

In de 18e en 19e eeuw was de Beerzellberg bebost met op de top een open plek waar 27 dreven op uitkwamen. Het bos werd aan het begin van de 20e eeuw gekapt en het gebied geraakte begroeid met heide, al zijn er oude hakhoutstoven, vooral van eik, overgebleven. Het gebied diende nadien als militair oefenterrein en als plaats voor cyclo- en motorcrosswedstrijden, voor het een natuurgebied werd.

Afvalberg[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds enige tijd[(sinds) wanneer?] is de Beerzelberg niet meer het hoogste punt van de provincie Antwerpen, sinds afvalstort de Hooge Maey in de Antwerpse haven[2] enkele meters hoger reikt.