Kruidtuin (Mechelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruidtuin van de commanderij van Pitzemburg

De Kruidtuin is een park in de stad Mechelen in de provincie Antwerpen. In de volksmond wordt dit "den Botanique" genoemd.

De Kruidtuin is met een oppervlakte van 30.640 m2 het grootste openbare park in het historische centrum van Mechelen. Het bevindt zich op het einde van de Bruul, met zicht op de Binnendijle en de Fonteinbrug. De hoofdingang is langs de Bruul, terwijl er nog ingangen zijn langs de Pitzemburgstraat en de Zandpoortvest.

Het grootste evenement dat Mechelen organiseert in de Kruidtuin is Parkpop. Dit gratis feest heeft iedere donderdagavond plaats tijdens de maanden juli en augustus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het park dient sinds de middeleeuwen als tuin voor de commanderij van Pitzemburg. Carolus Clusius plantte in 1588 in hier voor het eerst aardappelen. Na de afschaffing van de ridderorde wordt in de negentiende eeuw een Engelse landschapstuin aangelegd voor de leden van de elitaire Société Royale d'Horticulture. Het werd zo een privé-tuin voor de welgestelde burgers die maar tweemaal per week werd opengesteld voor het grote publiek. In 1852 werden er een prieel en een oranjerie gebouwd, die verdwenen na de Tweede Wereldoorlog. De kruidtuin met het standbeeld van Rembert Dodoens is ontworpen in 1862 door Louis Fuchs. In 1912 werd het park overgenomen door de stad en vrij toegankelijk gemaakt.

Beelden[bewerken | brontekst bewerken]

Het witmarmeren standbeeld van botanicus Dodoens werd gemaakt door de Mechelse kunstenaar Joseph Tuerlinckx (1809-1873) en werd onthuld in 1862. Rond het standbeeld werden in 1980 250 verschillende kruiden geplant. In een plantsoen bevindt zich de bronzen beeldengroep Jong meisje met hazewind van Hendrik van Perck (1869-1951). Verder is er een witstenen beeld Boerendans van Nest Wijnants.[1]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]