Velo Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Velo
Velo Antwerpen Astridplein
Plaats Antwerpen
Oprichtingsdatum 2011
Systeem Smart Bike[1]
Exploitant Clear Channel
Aantal stations 297
Aantal fietsen 4200[2]
Toeristisch gebruik ja
Website https://www.velo-antwerpen.be/

Velo Antwerpen is het publieke fietssysteem van de Belgische stad Antwerpen. De exploitatie is toegewezen aan Clear Channel, dat gelijkaardige systemen uitbaat in andere steden (type Smart Bike). Het systeem werkt met een jaarkaart (via RFID), weekpas of dagpas en is bedoeld voor inwoners, pendelende werknemers en bezoekers.

De fietsen beschikken over vaste standplaatsen op het openbare domein in het werkingsgebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het fietssysteem ging van start op 9 juni 2011. Tijdens fase één bestond het netwerk uit een 85-tal automatische stallingsstations, die verspreid doorheen het district Antwerpen zo'n 300 meter uit elkaar lagen. In 2013 werd de tweede fase in gebruik genomen waardoor er nog eens 800 fietsen en zo’n 60 stations bij kwamen. In 2015 werd een uitbreiding naar de andere districten aangekondigd. In 2016 kwamen er 122 stations bij en werd het aantal fietsen opgetrokken, zodat dit in verhouding bleef tot het totaal aantal stations. Eind 2017 waren er 300 actieve stations en 3600 fietsen. Het stadsbestuur ging voor deze uitbreiding een partnership aan.[3]

Velo Antwerpen beschikte aanvankelijk over fietsen met een cardanas, maar bij een uitbreiding in januari 2019 werd gekozen voor een fietsmodel met ketting. Vanaf dat moment waren er 297 actieve stations en 4200 fietsen.[4]

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De Velo-fietsen zijn 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar. Het doel van het systeem is het bevorderen van korte ritjes. Inkomsten worden gehaald uit de verhuur van de fietsen. Men heeft om een fiets te kunnen gebruiken een abonnement (jaarkaart), weekpas of dagpas nodig.

Het systeem was zo populair dat er in mei 2012 geen jaarkaarten meer te krijgen waren en er een wachtlijst onstond. Deze wachtlijst bestaat anno 2020 niet meer.

De jaarkaart is voorzien van een RFID-chip die het mogelijk maakt de fiets contactloos te ontgrendelen aan het fietsstation. Gebruikers van dag- en weekpassen ontvangen geen kaart maar een gebruikerscode. Deze gebruikerscode dient samen met een zelfgekozen PIN-code ingetoetst te worden op de automaat die aan een fietsstation staat om een fiets uit te lenen.

Het is mogelijk zo vaak als gewenst opnieuw een fiets nemen na een wachttijd van 5 minuten. Doel is de gebruikers ertoe te bewegen de fiets zo snel mogelijk weer in een stallingsstation terug te zetten zodat deze weer beschikbaar is voor een andere gebruiker.

Het systeem heeft bijkomende regulering nodig om optimaal te werken, om volle en lege stallingsstations te vermijden. Daarom is elk station uitgerust met een systeem dat de bezettingsgraad van de stations doorgeeft aan een centraal beheersysteem. Zo kan de operationele dienst ervoor zorgen dat er tijdens de service-uren in elk station zowel voldoende fietsen beschikbaar zijn alsook voldoende plaatsen om fietsen terug te kunnen zetten. Waar nodig verplaatsen servicemedewerkers fietsen naar andere stations. Dit gebeurt in samenwerking met de sociale werkplaats Levanto.[5]

Bij problemen bij het ontlenen van een fiets aan een station, of bij het terugzetten van een fiets in een station, kan de telefonische helpdesk bereikt worden. Dit telefoonnummer staat achteraan op de jaarkaart vermeld.

Prijsstructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De prijsstructuur is er op gericht kort gebruik te bevorderen. Het gebruik van een fiets het eerste half uur gratis, voor het eerste extra half uur betaalt men een halve euro, een euro voor de volgende 30 minuten en vijf euro per daaropvolgend uur. De fiets kan maximaal vier uur aan een stuk gebruikt worden. De prijzen zijn in het jaar 2021 gestegen.

 • Een jaarkaart kost 55 euro (voordien kostte dit 49 euro en voor 1 januari 2017 was dit 37 euro).
 • Een dagkaart kost 5 euro en is 24 uur geldig (de prijs was voordien 4 euro).
 • Een weekpas kost 11 euro en is 7 dagen geldig (de prijs was voordien 10 euro).

Fietsen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende generaties fietsen in omloop: fietsen met een cardanas en fietsen met een ketting. Deze gebruiken hetzelfde dockingsysteem en beschikken allen over een voorlicht, een achterlicht en een bel.

Elke fiets heeft een uniek nummer dat op het spatbord vermeld wordt.

Het is toegelaten om buiten de zone te fietsen. Een fiets dient echter steeds terug gestald te worden binnen de zone in een fietsstation van Velo Antwerpen.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

Elk station heeft een naam en een stationsnummer. Dit stationsnummer kan gebruikt worden om problemen te melden aan het station of met het terugplaatsen / uitlenen van fietsen.

In de app van Velo Antwerpen, beschikbaar voor Android en iOS, kunnen de stations opgezocht worden evenals de status: aantal vrije plaatsen en aantal beschikbare fietsen. De stations bevinden zich binnen en buiten singel en daarnaast ook op Linkeroever en in Hoboken.

Gebruikscijfers[bewerken | brontekst bewerken]

 • 62.000 abonnees (jaarabonnementen) eind 2019[6]
 • 15.898 dagpassen in 2012 (31 434 totaal in periode juni 2011 t/m mei 2013)
 • 3.433 weekpassen in 2012 (5499 totaal in periode juni 2011 t/m mei 2013)
 • 6.817.296 verplaatsingen in 2019[6]
 • 18.678 verplaatsingen per dag (gemiddeld over 2019)[6]
 • 4,7 ritten gemiddeld per dag per actieve fiets (in 2018)
 • 167 dagen met 6.000 of meer ritten in 2012
 • 14.924 ritten op topdag 8 mei 2015

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]