Eduard Osy de Zegwaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Edward Osy de Zegwaart)
Ga naar: navigatie, zoeken

Eduardus Josephus Franciscus de Paulo Osy de Zegwaart (Deurne, 24 maart 1832 - Ekeren, 5 december 1900) was een Belgisch politicus voor de Meetingpartij en de Katholieke Partij.

Levensloop[bewerken]

Baron Osy was een zoon van volksvertegenwoordiger Jan Osy de Wychen en van Maria de Knyff. Hij trouwde met Jeanne della Faille en in tweede huwelijk met Mathilde Villers. Uit het tweede huwelijk had hij zeven kinderen. In 1887 ontving hij toestemming om voor hem en zijn nakomelingen 'de Zegwaart' aan hun familienaam toe te voegen.

Hij was grootgrondbezitter en stamde uit een vooraanstaande Antwerpse familie, die afkomstig was uit Rotterdam. In korte tijd had de familie een bijzonder goede reputatie opgebouwd in de financiële en handelswereld. Ze was innig vervlochten met de familie Cogels, die eveneens prominent aanwezig was in het Antwerpse openbare leven.

In 1864 werd Osy verkozen tot provincieraadslid en oefend dit mandaat uit tot in 1876. Vervolgens zetelde hij voor de Meetingpartij en later de Katholieke Partij van 1877 tot 1878 voor het arrondissement Antwerpen in de Belgische Senaat en van 1880 tot 1889 voor hetzelfde arrondissement in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Hij werd door de katholieke regering in 1889 aangeduid als provinciegouverneur in Antwerpen. Hij was de eerste van vijf provinciegouverneurs in de periode 1890-1921 die allen tot katholieke aristocratische Antwerpse families behoorden. Ze waren onderling nauw verbonden en zetelden allen gedurende korte tijd. Zijn neef Fredegand Cogels volgde hem na zijn overlijden in 1900 op als provinciegouverneur.

Literatuur[bewerken]

  • Oscar COOMANS DE BRACHÈNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 1995, Brussel, 1995.
  • Jean-Luc DE PAEPE & Christiane RAINDORF-GERARD, Le Parlement belge, 1831-1894, Brussel, 1996.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Charles du Bois de Vroylande
Provinciegouverneur van Antwerpen
1889-1900
Opvolger:
Fredegand Cogels