deSingel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
deSingel: links uitbreiding uit 2007 (n.o.v. S. Beel), rechts achter gebouw uit 1980 (archit. L. Stynen).

Het internationale kunstencentrum deSingel aan de Desguinlei in Antwerpen is een van de Vlaamse Kunstinstellingen[1] met een veelzijdig aanbod binnen de disciplines muziek, dans, theater en architectuur.

Historiek[bewerken]

Het concept van een integratie van muziek(opleiding) en theater, aangevuld met beeldende kunsten dateert al van Peter Benoit, maar kreeg pas een definitieve locatie bij de heraanleg van de Antwerpse ring, met binnensingel. De opening van het gebouw was op 4 november 1980, in aanwezigheid van het vorstenpaar. (Boudewijn en Fabiola). De vormgeving was van architect Léon Stynen (1899-1990).

Het Antwerp Symphony Orchestra concerteert regelmatig in DeSingel.

Infrastructuur[bewerken]

Centrum deSingel beschikt over twee grote, goed uitgeruste podia. De Blauwe Zaal biedt als concertzaal plaats aan 940 muziekliefhebbers. De Rode Zaal voor dans en theater heeft een capaciteit van 800 plaatsen. Kleinschalige voorstellingen vinden plaats in de Kleine Zaal met 92 plaatsen.
De wandelgangen en verbindingsruimten zijn opzettelijk breed gehouden, en kunnen dus ook tentoonstellingsruimte zijn. De oorspronkelijke architectuur werd vanaf 2007 uitgebreid naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. Daarin vinden nieuwe facilitaire ruimtes (theaterwerkplaats, dansstudio, repetitieruimte voor muziekensembles) een onderdak, naast een middelgrote zaal van 300 plaatsen en een volwaardige tentoonstellingsruimte van 400 m².

Kunstsite[bewerken]

Op kunstsite deSingel vinden volgende organisaties onderdak[2]:

Externe link[bewerken]